Defensa paralitza la venda de 400 bombes làser a l'Aràbia Saudita

Les armes de precisió es podrien utilitzar per bombardejar població civil del Iemen

arabia-armas-defensa / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Defensa ha confirmat aquest dimarts que s’han iniciat els tràmits per paralitzar la venda a l’Aràbia Saudita de 400 bombes de precisió làser de l’Exèrcit espanyol.

Defensa ha corroborat que es tornaran els 9,2 milions d’euros abonats per aquest material deixant així sense efecte el contracte firmat entre Espanya i l’Aràbia Saudita el gener del 2015.

Segons la informació que va avançar ahir a la nit la Cadena SER sobre aquesta paralització,les bombes de precisió es podrien utilitzar per bombardejar el Iemen.

El 16 d’agost, el Ministeri de Defensa afirmava que revisaria la venda d’armes encara en tràmit i "que poguessin implicar la utilització directa d’aquest tipus d’armament contra població civil", com va passar en l’atac contra un autobús amb nens al Iemen a primers del mes d’agost passat.

L’autorització de venda d’aquest tipus de material no depèn de Defensa, sinó de la Secretaria d’Estat de Comerç, del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que presideix la Junta Interministerial Reguladora del Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús (Jimddu).

Ofensiva de les oenagés

Aquest dimarts, els màxims responsables d’Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón, promotores de la campanya Armes Sota Control, lliuraran la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, les firmes que han recollit contra les vendes d’armament a Israel i l’Aràbia Saudita.

En aquesta reunió, els representants de les quatre oenagés reclamaran al Govern el "cessament immediat" de la venda a aquests dos països d’armament que es pugui utilitzar "per cometre atrocitats al Iemen o als Territoris Palestins ocupats" i també exigiran "el final del secretisme en les exportacions d’armes".

Notícies relacionades

El 7 de setembre, la secretària d’Estat de Comerç, Xiada Méndez, compareixerà en la comissió de Defensa del Congrés per informar sobre la venda d’armes i material de defensa de doble ús, com estableix la llei.

Segons Amnistia Internacional, Espanya va vendre a l’Aràbia Saudita el 2017 uns 270 milions d’euros en matèria militar, quantitat, que s’eleva fins a poc més de 900 milions si es compta des del 2015 quan va esclatar el conflicte al Iemen.