PER DEDICAR-LO ALS POLÍTICS PRESOS

Cs, el PSC i el PP no acudiran a l'acte institucional de la Diada

Els constitucionalistes critiquen que es dediqui la jornada als polítics presos

Retreuen als independentistes que hagin preparat la jornada sense debatre-ho a la Mesa

zentauroepp43289653 graf5343  barcelona  12 05 2018   la l der de ciudadanos  in180513180514

zentauroepp43289653 graf5343 barcelona 12 05 2018 la l der de ciudadanos in180513180514 / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits constitucionalistes han anunciat aquest dimarts que el 10 de setembre no assistiran als actes institucionals ideats pelGovern  amb motiu de la Diada de Catalunya. Ciutadansel PSC i el PP han criticat a l’uníson que el Govern de Quim Torra dediqui la jornada als polítics presos i que promogui una "marxa per la llibertat" des del Parlament fins a la plaça de Sant Jaume que serà encapçalada pel president de la Generalitat i el de la Cambra catalana, Roger Torrent.

El portaveu taronja, Carlos Carrizosa, ha qualificat d’"aquelarre independentista" l’acte que pretenen celebrar i ha negat que hi hagi "mordassa o cap coacció" com insinua el cartell amb unes cintes adhesives que tapen les barres de la senyera i que ahir van retirar Elsa Artadi i Josep Costa. "Continuen amb les seves mentides per crispar i fer veure que la seva croada té causes justes, cosa que no és certa. Amb els seus antecedents, aquest disseny i en vista de constatació que la Diada ja no és de tots no hi assistirem", ha conclòs. 

Els tres partits han criticat que s’hagi presentat l’embalatge de la cita en una roda de premsa sense que el seu format hagi estat discutit a la Mesa del Parlament. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha qualificat d’"excepcional" aquesta maniobra i també ha carregat contra el disseny del cartell institucional. "És totalment excloent", ha lamentat la socialista, i els ha retret que "es passin el dia parlant del poble de Catalunya i, alhora, dissenyant actes només per a uns quants". Així mateix, ha clamat per la necessitat de "calmar els ànims" des de la mateixa institució i erradicar la "insensatesa greu" i el "sectarisme inconcebible" que veu en la preparació de l’11 de setembre.

Els populars han qualificat d’"esperpèntics" i "ridículs" els preparatius, i han acusat l’Executiu català d’endinsar-se en el "segrest de les institucions i l’espai públic". El portaveu Alejandro Fernández ha afegit que aquest gest és una "falta de cortesia" per no informar-ne la Mesa. "No han tingut ni la molèstia, ni la delicadesa ni l’educació. Les seves propostes passen el rodet antidemocràtic", ha censurat.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha assegurat que als constitucionalistes “mai els ha agradat l’11-S per ser una expressió de catalanitat absoluta" i ha sostingut que "si algú es pensa que amb presos polítics i exiliats un país celebrarà la seva Diada nacional xiulant i cantant s’equivoca". 

D’altra banda, en la conferència del president Quim Torra prevista per a aquesta tarda al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), no hi haurà representació de populars, taronges i comuns, tot i que el PSC sí que hi assistirà.

La Mesa rebutja un ple sobre "el cop a la democràcia"

Notícies relacionades

La Mesa del Parlament ha resolt desestimar la petició de Ciutadans, compartida pel PSC i el PPC, de convocar un ple aquest dijous vinent 6 de setembre per "commemorar" el primer aniversari del "cop a la democràcia" de l’independentisme. 

"Preteníem recordar el que va passar en aquest Parlament fa un any, quan van atropellar els nostres drets i es va passar per sobre dels lletrats del Parlament, de la Constitució, de l’Estatut, de tots mecanismes legislatius, i es va dominar la democràcia", ha reaccionat Carrizosa en vista de la negativa.