procés judicial

Associacions de jutges i fiscals exigeixen al Govern que assumeixi defensa de Llarena a Bèlgica

En un comunicat conjunt «en defensa de la sobirania jurisdiccional d'Espanya» acusen l'Executiu d'«abandó de funcions»

zentauroepp42774068 graf5695  madrid  04 04 2018   de izquierda a derecha los ma180409090355

zentauroepp42774068 graf5695 madrid 04 04 2018 de izquierda a derecha los ma180409090355 / BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Cinc associacions de jutges fiscals han exigit al Govern, a través d’un comunicat “en defensa de la sobirania jurisdiccional d’Espanya”, que assumeixi la defensa del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant de la justícia belga per la demanda civil que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i quatre dels seus exconsellers li han plantejat.

En la nota, que està firmada perl’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, el Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals i l’Associació Professional Independent de Fiscals, acusen l’Executiu d’“abandó de funcions”.

El comunicat s’ha fet públic després que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, assegurés que l’Executiu defensarà la jurisdicció d’Espanya en la demanda civil contra Llarena a Bèlgica, però deixés clar que l’empara legal i el recolzament al jutge li corresponen al mateix Poder Judicial.

Els jutges i fiscals argumenten que “el ministeri ofereix objeccions a les conclusions del Servei Jurídic de l’Estat, i condiciona la personació davant de la justícia belga als termes en què resulti admesa la demanda”.

Els signants, a més de mostrar el seu “estupor davant d’un procés judicial com l’iniciat als tribunals belgues”, defensen la integritat dels jutges espanyols, la independència del poder judicial i la immunitat de la jurisdicció espanyola, que no pot ser fiscalitzada –directament o indirectament– pels tribunals d’un país estranger “valent-se, a més, de vies que incorren en clar frau de llei”.

“Les associacions judicials i fiscals esmentades volen expressar, en primer lloc, la seva sorpresa en vista del que només pot qualificar-se –en aquest cas– com un clar abandó de funcions per part del Govern d’Espanya”, agrega.

Recorden que “a l’informe de l’Advocacia de l’Estat de fa tan sols uns dies es va entendre que es presentaven els requisits contemplats en la llei d’assistència jurídica a l’Estat perquè Espanya, a través del Ministeri de Justícia, es personés davant dels jutjats i tribunals belgues en aquest assumpte”.

“L’afirmació que si la jurisdicció espanyola ‘si es veu qüestionada per l’actuació del tribunal d’instància de Brussel·les que tramita aquesta demanda, el Govern actuarà en la mesura proporcional i adequada per protegir la immunitat jurisdiccional del Regne d’Espanya’, només s’entén des del desconeixement absolut dels tràmits processals –o pitjor encara, des del propòsit de no fer res”, expliquen els signants.

I expliquen que “l’ordenament belga exigeix que, prèviament a la vista que resolgui sobre l’admissió o inadmissió de la demanda, s’al·leguin –prèvia personació– les qüestions que poguessin obstar per a l’admissibilitat, en particular les de caràcter processal com la immunitat jurisdiccional o la falta de jurisdicció, de manera que, si no s’invoquen amb temps, una vegada iniciada la vista –i admesa, en el seu cas, la demanda– ja no podran ser al·legades”.

Recorden que fonts oficials del Govern belga van comunicar al Govern que “la immunitat ha d’invocar-se davant del tribunal” perquè “no hi ha garantia que el jutge invoqui la immunitat d’Espanya automàticament”, i van recomanar a Espanya “assegurar la defensa de la seva immunitat ‘in limine litis’ davant del Tribunal de Primera Instància de Brussel·les”. “Si Espanya –van dir les fonts belgues, segons la nota dels jutges i fiscals espanyols– no es presentés davant del tribunal, aquest tribunal podrà considerar que Espanya renuncia a la seva immunitat jurisdiccional”.

“Opinions privades”

Afegeix el comunicat que “tampoc cal entendre improcedent la defensa per part de l’Estat espanyol del magistrat sr. Llarena en vista d’accions legals a l’estranger amb l’excusa que aquestes poden tenir causa en opinions privades, que ni tan sols se citen”.

“Un mínim coneixement del conjunt d’iniciatives desenvolupades al llarg del sumari instruït davant del Tribunal Suprem contra els demandants escapats evidencia sense reserves o hipotètics matisos, que s’intenta només desautoritzar per mitjans molt diversos l’actuació de l’instructor, i a través d’aquesta via, no es persegueix cap altra cosa que desautoritzar el mateix procés en el seu conjunt”, afirmen les associacions.

Notícies relacionades

“Instem del Ministeri de Justícia, una clara i oberta defensa de la jurisdicció espanyola, sense objeccions com les que ha exposat, i que doni compliment a les mesures que se li han sol·licitat des del CGPJ a l’estimar la petició d’empara promoguda pel magistrat instructor, mitjançant la immediata personació en el procediment, exigint que s’assumeixi, en la forma que resulti oportuna, la defensa del magistrat afectat, que no és cap altra cosa que defensar a la justícia espanyola en el seu conjunt", consideren.

Així mateix sol·liciten del CGPJ que s’adoptin les mesures necessàries per materialitzar la declaració d’empara que va fer en defensa de la independència del Magistrat Sr. Pablo Llanera, a l’empara dels arts. 117 122.2 CE i l’art. 14 LOPJ, assegurant la defensa del referit Magistrat en cas d’inacció del Govern”.