El ministre de Cultura acusa PP i Cs de buscar excuses per no exhumar Franco

zentauroepp43775816 graf941  madrid  15 06 2018   el nuevo ministro de cultura y180821123340

zentauroepp43775816 graf941 madrid 15 06 2018 el nuevo ministro de cultura y180821123340 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest divendres és dia D (o dia F segons es miri). Gairebé 43 anys després de la mort, el Govern socialista aprovarà l’exhumació de les restes de Francisco Franco. El PP i Ciutadans han dit que no pensen recolzar aquesta mesura històrica, aferrant-se a la forma tècnica amb què Pedro Sánchez pensa blindar la mesura: un decret llei. El ministre de Cultura i Esports, José Guirao, ha acusat les dues formacions d’utilitzar com a “excusa” aquesta qüestió procedimental per oposar-se a l’exhumació de les restes de Franco.

En una entrevista a RAC-1, Guirao ha asseverat que “sorprèn la diferència entra la votació de l’any passat, quan el PP es va abstenir, però ningú va votar en contra, i la reacció d’ara”. “Em sorprèn la diferència sense que hi hagi hagut motius substancials”, ha afirmat. Segons el seu parer, “el tema que la figura sigui un decret llei és una excusa perquè el rerefons és el mateix”. Així mateix, ha argumentat que “els béns patrimonials tenen uns valors que la majoria de la societat creu que cal preservar. Entenc que el Valle de los Caídos no és un patrimoni. Mantenir aquest tipus de llocs només té sentit com a exemple del que no ha de tornar a passar, com passa amb els camps de concentració nazis”.

Notícies relacionades

Guirao no ha sigut l’únic que ha assenyalat que el PP i Ciutadans per aquest motiu. Representants de la resta de forces de l’arc parlamentari els han acusat de posar-se darrere d’aquest formalisme per amagar la realitat: que aquest és un assumpte que considera que no s’ha de tocar. El portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha assenyalat que seria una “pena” que aquest “debat de fons” quedi “ocult per una qüestió procedimental sobre la pertinència o no de l’instrument del Reial Decret Llei per fer-ho”. Segons la seva opinió, resulta “francament paradoxal i incomprensible” que aquesta crítica al Govern per utilitzar aquesta via la plantegi precisament el PP, “que ha fet un ús abusiu del reial decret durant anys”. Erkoreka considerat “insostenible” en un règim democràtic que segueixi el “tracte distingit, diferencial i l’exaltació” al Valle de los Caídos de la tomba de Francisco Franco, un “dictador sanguinari i lliberticida”.

Més enllà del procediment del decret llei, Ciutadans i el PP tornen al clàssic argument que “no s’han de reobrir ferides” per oposar-se a l’exhumació. Si Albert Rivera feia referència dimecres a aquesta qüestió, aquest dijous ha sigut el secretari general dels populars, Teodoro García. Preguntat per si recolzaria una eventual anul·lació dels judicis de la dictadura, García ha assenyalat que no se sent “preparat per revertir el consens constitucional” de la Transició perquè “mirar al passat no és bo”.