El Govern pagarà la defensa a Llarena a Bèlgica si es qüestiona la seva instrucció de l'1-O

El Ministeri de Justícia assegura que no costejarà la defensa del jutge pels seus "actes privats"

Puigdemont i quatre exconsellers l'han demandat per unes declaracions en una conferència a Oviedo

zentauroepp44440908 el magistrat pablo llarena intervenint als cursos d estiu de180802134004

zentauroepp44440908 el magistrat pablo llarena intervenint als cursos d estiu de180802134004 / Tania Tapia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Justícia espanyol està disposat a defensar el sistema judicial i la seva sobirania en el procediment obert a Bèlgica per la demanda presentada per l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret, Lluis Puig i Clara Ponsatí contra el jutge Pablo Llarena. Aquest dijous ha volgut aclarir que no costejarà la defensa jurídica del magistrat per les seves "expressions o manifestacions privades". Però contractarà un bufet privat per defensar-lo si es qüestiona la seva instrucció en el judici al procés

La denúncia es basa precisament en unes declaracions que Llarena va fer el passat 23 de febrer a Oviedo, després de participar en una conferència en la capital asturiana sobre delictes econòmics i responsabilitat penal. Segons l’advocat Christophe Marchand, el magistrat va declarar que els polítics empresonats a Espanya “no són presoners polítics”, la qual cosa segons el parer de la defensa prejutja els fets. “Amb aquesta expressió al nostre judici n’hi ha prou per obrir un debat judicial”, va afegir. “Va emetre una opinió abans del judici, fora dels tribunals i per tant va prejutjar”, va apuntar Paul Bekaert, a l’anunciar la presentació de la demanda.

Notícies relacionades

"La demanda presentada a Brussel·les inclou també referències a expressions o manifestacions privades fetes pel jutge Llarena davant de les quals el Govern no pot actuar, ja que suposaria defensar un particular per afirmacions privades que fins i tot a Espanya podrien ser objecte d’algun tipus d’acció en contra seu", explica el ministeri. Això sí, adverteix que es personarà en la causa "en defensa de la sobirania i immunitat jurisdiccional dels tribunals espanyols (...) si l’autoritat judicial belga esmenta si més no entre els seus arguments fets o dades de la causa penal oberta a Espanya" contra Puigdemont i els seus exconsellers.

El jutge encarregat del cas ha fixat el 4 de setembre com a data de l’audiència i la sentència podria conèixer-se a començaments del 2019. Els cinc demandants, que al·leguen que Bèlgica és competent per pronunciar-se perquè tots cinc residien al país en el moment de les declaracions, reclamaran a Llarena una indemnització simbòlica d’un euro per danys i perjudicis. El gran objectiu dels polítics catalans no està a Bèlgica sinó a Espanya amb la recusació de Llarena com a jutge d’instrucció al Tribunal Suprem.