ELS COMPTES PÚBLICS

El PSOE demanarà la fi del veto del Senat al dèficit via projecte de llei

El Govern tria aquesta fórmula per tirar endavant la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària

undefined44291616 graf9692  madrid  13 07 2018   la ministra de hacienda  mar 180821224805

undefined44291616 graf9692 madrid 13 07 2018 la ministra de hacienda mar 180821224805 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El Govern ja ha triat la fórmula amb què espera tirar endavant la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària que va pactar aquest dimecres amb Units PodemUnits Podem i que evitaria que el Senat, on el PP té majoria, vetés el camí del dèficit. Fonts de l’Executiu han explicat a EL PERIÓDICO que el grup socialista presentarà un projecte de llei en què se cenyeix a demanar la derogació de l’article 15.6 de la normativa. Es tracta del punt que especifica que és la Cambra alta la que té l’última paraula.

L’article 15.6 de la llei d’estabilitat assenyala que l’acord del Consell de Ministres sobre els objectius de dèficit i deute es remetrà a les Corts i, "després del corresponent debat" en el Ple, "el Congrés dels Diputats i el Senat es pronunciaran per aprovar o rebutjar" la proposta del Govern. Si una Cambra o l’altra "rebutgen els objectius", apunta, l’Executiu, "en el termini màxim d’un mes, remetrà un nou acord que se sotmetrà al mateix procediment".

Notícies relacionades

Inicialment, estava previst portar el camí de dèficit al Consell de Ministres d’aquest divendres, però el Govern de Pedro Sánchez ha decidit ajornar-ho a l’espera de dur a terme la reforma exprés de la llei d’estabilitat acordada amb el grup de Pablo Iglesias. Això no permetrà, en principi, complir el termini d’un mes després del primer rebuig del Parlament (el 27 de juliol) apuntat en l’últim punt de l’article. Sobre aquesta i altres qüestions s’abordarà aquest divendres la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Crítiques només de PP i Cs

La derogació del veto del Senat, que han criticat durament el PP i CsPPCs, mentre que la resta de l’oposició s’ha mostrat favorable, i l’aprovació del camí de dèficit, que va tornar a aprovar aquest dimecres el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), prèviament al seu pas pel Congrés, facilitaria al Govern el camí per aprovar els Pressupostos del 2019 i poder allargar la legislatura fins al 2020.