El Govern recorre a la justícia contra les 'ambaixades' de la Generalitat

Exteriors porta el cas al contenciós administratiu per no avisar amb prou antelació

És una "típica mostra d'orgull absurd i inútil", replica el conseller Maragall

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha anunciat que presentarà un recurs contenciós administratiu contra el decret de la Generalitat que pretén restablir 'ambaixades’ alRegne Unit, Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França. Ho farà el Ministeri d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació (MAUC), que destaca en un comunicat que la Generalitat "no ha complert les condicions que estableix la legislació vigent per a la creació de delegacions de les comunitats autònomes a l’exterior".

En concret, Exteriors al·lega que s’ha incomplert la llei d’acció i del servei exterior de l’Estat per la qual, "abans de la creació de les seves delegacions a l’exterior per a l’exercici de les seves competències, les comunitats hauran de comunicar aquest fet al Govern d’Espanya". Exteriors recorda a la Generalitat que va comunicar la creació d’aquestes delegacions "amb només 24 hores d’antelació a l’adopció del decret de creació, la qual cosa feia impossible emetre els esmentats informes". Es tracta d’informes preceptius previs d’Exteriors, Hisenda i Política Territorial.

El ministeri afirma que la Generalitat va argumentar "que en realitat no estava obrint cap nova delegació, sinó reobrint les que el Govern central havia tancat en virtut de l’aplicació de l’article 155". No obstant, Exteriors ha precisat que en la creació de les primeres ambaixades tampoc es van complir els tràmits legals, per la qual cosa l’anterior Executiu va interposar els corresponents recursos contenciosos administratius que van ser arxivats una vegada va entrar en vigor el 155. La Generalitat també va argumentar que, a la pràctica, "no s’havia pres cap iniciativa per posar-les en funcionament".

Durant el mes de juliol, la Generalitat va anunciar la restitució dels delegats al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Itàlia i Suïssa i ha convocat –durant el mes d’agost– els concursos per nomenar els directors de les delegacions a França i els Estats Units". Així, "queda clara" la voluntat del Govern català de no complir la llei i "de fer cas omís a les reiterades advertències que se li han fet sobre això", assegura el ministeri.

La Generalitat manté els seus plans

Notícies relacionades

El conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, ha replicat immediatament i amb contundència. La decisió ministerial, segons Maragall, és la "típica mostra d’orgull absurd i inútil". "¿El ministeri no té res millor a fer que dedicar temps i recursos a lliurar ridícules batalles formals?", afegeix. El conseller ha assegurat que "totes les actuacions en curs" –sobre les ambaixades– continuen endavant sense parar-ne cap", i avança que també portarà el cas als tribunals “i on faci falta".

Es tracta de la segona vegada que l’Executiu de Pedro Sánchez decideix recórrer una mesura del procés independentista, després que a primers de juny recorregués davant del Constitucional la moció aprovada al Parlament que reafirmava "els objectius polítics" de la resolució del 9 de novembre del 2015 per avançar cap a la independència de Catalunya.