L'EXHUMACIÓ PER DECRET LLEI

El PP critica la fórmula de la que va abusar

Mariano Rajoy és el president que compta amb un percentatge de decrets llei més gran durant una legislatura

Ignacio Cosidó afirma que "intentar modificar lleis per reials decrets" equival a fer-ho "per la porta del darrere"

2
Es llegeix en minuts
Helena Caballeria

L’exhumació de les restes de Franco, que s’aprovarà aquest divendres en el Consell de Ministres, ha obert un intens debat en la política espanyola.L’Executiu de Pedro Sánchez utilitzarà el decret llei per blindar així les possibles accions legals que puguin emprendre els familiars del dictador, però és precisament en la fórmula on s’agafa el PP per posicionar-se en contra

La Constitució Espanyola limita l’ús del decret llei a casos d’"extrema i urgent necessitat". Per això, els populars consideren que Sánchez està fent un ús injustificat del decret i afirmen que recorreran tots aquells decrets que no estiguin justificats. 

El portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, acusa el Govern socialista de "continuar practicant l’intentar modificar lleis a través de reials decrets" i manifesta que això equival a "modificar una llei per la porta del darrere". Per la seva part, Teodoro García Egea, secretari general del partit, exposa que ells "no col·laboraran en aquest intent de retorçar la voluntat majoritària dels espanyols per evitar que es produeixin votacions importants en el Parlament". 

Critiquen la seva pròpia fórmula

Però el reial decret no és una fórmula ni de bon tros desconeguda per al PP. I és que justament Mariano Rajoy té el percentatge d’ús de decrets llei més gran en una única legislatura. Concretament, un 33'8% de les lleis que es van aprovar durant els seus primers quatre anys al capdavant de l’Executiu van ser mitjançant aquesta fórmula. Tot i així, Rajoy només es troba un punt per sobre del seu company de partit José María Aznar, amb un 32'95% en el seu primer mandat. 

Durant la primera legislatura de Rajoy (2012-2016) es van aprovar un total de 73 reials decrets, entre ells, un macrodecret que implicava la modificació de 26 lleis: la del’IRPF o la llei d’ocupació, entre d’altres. Es pot destacar, a més, que el PP comptava en aquell moment amb majoria absoluta en el Parlament, de manera que la mesura era innecessària. 

Notícies relacionades

Després de la reelecció, la inclinació de Rajoy a legislar a base de decrets llei va continuar creixent, i hi va recórrer en un total de 16 ocasions només durant el primer curs. És més, entre octubre de 2016 i octubre de 2017, es van tramitar únicament nou projectes de llei, el que equival a un 36% del total, la majoria de les quals traslladades per la Unió Europea.

Els populars ho van vincular a la situació excepcional de crisi que vivia el país, però van ser acusats d’intentar fugir de qualsevol debat parlamentari. Exactament el mateix que recriminen ara a Pedro Sánchez. El president creu que aquesta és la manera apropiada de fer complir l’acord parlamentari del 2017 en què es va aprovarl’exhumació del dictador