El PP i Cs pressionen Sánchez amb un nou 155 a Catalunya

Els taronges creuen que cal fer el pas després que Torra cridés a «atacar» l'Estat

Els conservadors demanen al Govern mesures «des de ja» per «posar fre» al president

undefined44357736 madrid  17 07 2018 politica pleno extraordinario el presiden180820132001

undefined44357736 madrid 17 07 2018 politica pleno extraordinario el presiden180820132001

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En plena batalla pel lideratge del centredreta, elPP i Ciutadansextremen la sevapressió a Pedro Sánchezperquè apliquimà duraa Catalunya. Arran de les últimes declaracions del president,Quim Torra,en les qualsva fer una crida a “atacar l’Estado injust”,, els dos partits van fer aquest dilluns un pas més. La formació taronja ja defensa clar i net lareactivació de l’article 155de la Constitució a Catalunya. Els conservadors són una mica més cauts: reclamenmesures “des de ja”per “frenar” Torra. Altrament, avisen, advocaran per tornar a posar en pràctica la suspensió de l’autonomia.

Però el Govern, de moment,no vol avivar la confrontacióamb la Generalitat. Des que va arribar a la Moncloa, un dels propòsits de Sánchez, que la tardor passada va pactar ambMariano Rajoyla posada en pràctica per primera vegada del 155, passa per no alimentar la crisi territorial a través d’un continu encreuament de declaracions. “Amb una frase inacceptable no s’ataca l’Estat”, va dir diumenge la vicepresidenta,Carmen Calvo,amb referència a les paraules de Torra, pronunciades després de visitar l’exconsellerJoaquim Forna la presó de Lledoners. “El Govern sap en temps i en forma quines són les sevesobligacions constitucionals. I dit això, a les dretes espanyoles, que estan absolutament en undiscurs radicalincomprensible, els demanaríem que facin oposició al Govern, però que no facin oposició a Espanya», va continuar Calvo,demanant lleialtat al PP y Ciutadans.

El requeriment

Però els partits de Pablo Casado Albert Rivera insisteixen a acusar el Govern de tebiesa davant l’independentisme. El líder taronja va advocar, durant una entrevista a la Cope, per fer unrequeriment formal a Torraperquè “acati la legalitat”. Aquesta iniciativa seria el primer pas per a l’aplicació del 155. “El que demanaria a Sánchez és que no s’equivoqui d’aliats, perquè els adversaris polítics són els nacionalistes”, va dir Rivera. “Cal recordar que el155 és política. Quan el vam aplicar l’any passat es va demostrar que hi podia haver un consens, i que pot ser un 155 sobre algunes competències com la política exterior i sobre com es gestionen els Mossos d’Esquadra”, va assenyalar el líder de Ciutadans, en una tesi sobre la qual va abundar després el seu número dos,José Manuel Villegas. L’actitud del cap de l’Executiu, segons Villegas, consisteix a “mirar cap a un altre costat”.

Però l’any passat, recorden en el Govern socialista, la suspensió de l’autonomia es va dur a terme després de ruptures clares de la legalitat, com la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i l’aprovació de les lleis de desconnexió. La situació ara “és diferent”, assenyalen a la Moncloa. En un símptoma dels nous temps, Sánchezes reunirà la próxima tardor amb Torra a Barcelona, al Palau de la Generalitat.

Delicte d’apologia

Notícies relacionades

Des del PP, mentrestant, el seu president,Pablo Casado, no arriba tan lluny com Ciutadans, però adverteix que li costarà poc ocupar el mateix lloc. “O el Govern d’Espanya posa fre a aquestes qüestions, o el PP sol·licitarà l’activació del 155 i, a més, podent oferir els vots en el Senat suficients perquè entri en vigor”, va dir Casado, amb referència al repartiment d’escons a la Cambra alta, on els conservadors tenen majoria absoluta. La idea de tornar a posar en pràctica la suspensió de competències catalans, va explicar Casado, ja va ser abordada en la reunió que va mantenir fa unes setmanes amb Sánchez en la Moncloa. 

Tot i així, el líder del PP a Catalunya,Xavier García Albiol,va afirmar que encara era aviat per al 155. “No es donen les circumstàncies concretes”, va admetre. El que sí que va fer Albiol va ser reclamar a Sánchez que “explori” si el president va cometre un delicte d’apologia amb la seva frase “bèl·lica” sobre la necessitat d’“atacar” l’Estat. “Al seu dia es va recollir el delicte d’apologia, que em sembla que pot encaixar amb aquestes declaracions”, va dir.