ACTE A LLEDONERS

Albiol demana al Govern estudiar si Torra va cometre "delicte d'apologia"

El líder del PPC qualifica d'"agressives" i "bèl·liques" les declaracions del president sobre "atacar l'Estat"

Albert Rivera també demana un requeriment formal a l'Executiu després de les declaracions: "s'han de prendre mesures"

zentauroepp43632740 el l der del ppc  xavier garc a albiol  al faristol del sal 180607092959

zentauroepp43632740 el l der del ppc xavier garc a albiol al faristol del sal 180607092959 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha demanat aquest dilluns al Govern de Pedro Sánchez que "explori la via jurídica" per determinar si el cap de l’Executiu català, Quim Torra, va cometre un "delicte d’apologia", recollit en el Codi Penal, per "haver cridat a atacar l’Estat".

El 17 d’agost passat, durant l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A celebrat davant la presó de Lledoners, Torra va afirmar que el Govern "lluita per una causa justa, per un país que lluita per la democràcia i la llibertat" i, en aquest context, va agregar: “No ens defensarem: atacarem aquest Estat espanyol injust”.

En declaracions a Onda Cero i a Antena 3, Albiol ha opinat que aquestes afirmacions del president català "van contra la legalitat vigent" i poden "encaixar en un delicted’apologia de violència contra l’Estat", tipificat en el Codi Penal.

Per això, ha reclamat a l’Executiu de Pedro Sánchez que "explori la via jurídica" i, en cas, contrari, ha demanat que doni explicacions de per què no actua quan ho permet l’Estat de dret.

Declaracions "bèl·liques"

Segons Albiol, cal "diferenciar" entre unes afirmacions "més o menys pujades de to" i d’altres, com les pronunciades pel president de la Generalitat, en les quals "fa una crida a atacar l’Estat". "Es tracta –ha afegit– d’unes declaracions molt agressives, bèl·liques. Són gravíssimes".

D’altra banda, el president del PPC ha demanat també explicacions al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, després que els Mossos d’Esquadra hagin identificat 14 persones per la retirada de símbols independentistes, ja que segons el seu parer es tracta d’una "il·legalitat".

Albiol ha afirmat que, en una sentència recent, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "va obligar a la neutralitat en els edificis i espais públics", ha dit. "¿Què pensa fer el ministre de l’Interior davant d’això?", ha interpel·lat.

Ciutadans s’afegeix al requeriment

També s’ha sumat a la crítica a Torra el número u de CiutadansAlbert Rivera, que ha exigit aquest dilluns a Pedro Sánchez un requeriment formal per part de l’Executiu. 

Notícies relacionades

"És evident que cal requerir a Torra que acati la legalitat", ha afirmat Rivera que considera que aquest tipus de comentaris "cal prendre’ls seriosament". Així mateix, ha lamentat que els polítics independentistes "marquin la política nacional contra l’Estat". 

El requeriment que exigeix el líder de la formació taronja es tracta del primer pas per a l’aplicació del’article 155 de la Constitució. "Cal recordar que el 155 és política", ha explicat Rivera que opina que quan es va aplicar l’any passat "es va demostrar que hi podia haver consens i que pot ser un 155 sobre algunes competències com la política exterior, sobre com es gestionen els Mossos"