RESPOSTA A L'EMPARA DEL CGPJ

Artadi assegura que Llarena té «por» de la citació a Bèlgica

«Segurament no té la consciència prou tranquil·la», afirma la consellera

No descarta que el jutge del Suprem dicti una tercera euroordre

zentauroepp44361430 barcelona  17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043

zentauroepp44361430 barcelona 17 07 2018 rueda de prensa de elsa artadi en el p180819112043 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha criticat que el jutge d’instrucció del procés sobiranista, Pablo Llarena, tingui “por” de la seva citació a Bèlgica el 4 de setembre arran de la demanda de l’expresident Carles Puigdemont i quatre exconsellers per presumpta falta d’imparcialitat i vulneració de la presumpció d’innocència.

En una entrevista amb Europa Press, ho ha atribuït que “segurament no té la consciència prou tranquil·la” per justificar les seves actuacions, i creu que per això ha demanat empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que li ha concedit aquesta setmana.

El recolzament del CGPJ suposa demanar als ministeris de justícia i Exteriors que actuïn a través de l’Advocacia de l’Estat per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola en vista de la demanda civil presentada contra el jutge.

Elsa Artadi veu “contradictori que un jutge tingui por d’un sistema de justícia independent” i l’acusa de buscar excuses per eludir la justícia.

“Que un jutge es negui precisament a sotmetre’s a un sistema judicial és com a mínim contradictori”, i ha considerat que Llarena no reaccionaria així si estigués segur que tot el que ha fet és immaculat, ha dit.

Artadi no descarta “el rumor” que el jutge dicti una tercera euroordre després de retirar-ne dos i afirma que tant el Govern com Puigdemont i els exconsellers a l’estranger són conscients d’aquesta possibilitat.

Però assegura que això no impedirà que Puigdemont viatgi i treballi: “La segona euroordre es va produir com a resposta a un viatge del president Puigdemont. Veurem com es comporta Llarena en els pròxims mesos”.

Ho ha dit perquè considera que el jutge d’instrucció del TS “té una actitud de vegades una mica reactiva en funció de què es fa des de l’exili”.

Consell de la República

Un d’aquests treballs que Puigdemont està reprenent des que ha tornat a Bèlgica és el Consell de la República, l’inici del qual Artadi augura “en qüestió de setmanes” per treballar des de tardor.

Abans, cal tancar amb Puigdemont un calendari, parlar amb els exconsellers a Bèlgica “i anar parlant amb les persones que creuen que poden formar inicialment part” del Consell.

Ha afegit que les primeres reunions han de servir per dissenyar el treball i el format, per ser un òrgan que “des de la llibertat que dona ser a Europa”, pensi temes per materialitzar la república: per exemple, com posar en marxa un procés constituyent, internacionalitzar, coordinar estratègies jurídiques a l’exterior i vincular-lo a l’interior.

Notícies relacionades

Però ha negat que el Consell hagi de ser un altre Govern, malgrat que “des de certs espais polítics s’han intentat vendre com si fos un contrapoder”.

Ha definit el Consell com una part del treball que “es pot fer des de l’exili”, i no només per part dels exmembres del Govern, sinó qui considerin.