UN ANY DELS ATEMPTATS A CATALUNYA

El Govern demana informació sobre la pancarta contra el Rei als Mossos i l'Ajuntament de Barcelona

Assenyala que l'«espai cec de seguretat» a l'edifici va poder posar «en risc» víctimes i autoritats en l'aniversari del 17-A

jgblanco44679983 barcelona 16 08 2018 pancarta contraria al rey felipe foto a180817000137

jgblanco44679983 barcelona 16 08 2018 pancarta contraria al rey felipe foto a180817000137

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Delegació del Govern a Catalunya ha demanat explicacions per carta alsMossos d’Esquadra i al’Ajuntament de Barcelona sobre si la pancarta contra el Rei penjada dijous a la nit i retirada divendres a la tarda per l’independentismepancarta contra el Rei en un edifici de la plaça de Catalunya garantia la seguretat el dia del’homenatge a les víctimes del 17-A. Assenyala que la lona impedia “el control de diverses finestres amb vistes” a l’acte oficial i que això podria haver posat “en risc” les víctimes i les autoritats presents.

Les cartes van dirigides al director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, i al Comissionat de Seguretat del consistori barceloní, Amadeu Recasens

La Delegació del Govern assenyala, en un comunicat emès a la tarda, que va rebre “nombroses mostres de preocupació” per una “possible vulneració” de les “garanties de seguretat”, tenint en compte que la pancarta que es va desplegar a la façana de l’edifici era de grans dimensions. I que la Direcció Superior del Cos Nacional de Policia havia exigit abans de l’acte la retirada de la pancarta “a causa del’espai cec de seguretat que generava”, però que l’esmentat requeriment va ser “desatès”. 

Sense control a les finestres

La pancarta ocupava, assenyala, “bona part de la façana de l’edifici, impedint el control de diverses finestres amb vistes directes a l’acte”, cosa que podia “dificultar la plena seguretat de l’acte i posar en risc les mateixes víctimes, els Reis i les més altes autoritats de l’Estat presents”. “La instal·lació de la lona” va generar, afegeix, “un espai cec d’aproximadament 12x2 metres, sota el qual es trobaven diferents finestres” que van quedar “franques de la necessària vigilància policial”.

Als Mossos els demana que informin “en la major brevetat sobre quines accions” van prendre per “garantir de manera efectiva la seguretat de l’acte i el seu normal funcionament”. I requereix informació també sobre “les mesures control dutes a terme a l’edifici” en què es va desplegar la lona. I li recorda que la policia catalana es va comprometre, en una Junta de Seguretat el 14 d’agost passat, a “assumir el control de les altures” de l’acte oficial del 17-A.

A l’ajuntament, li reclama, a més, que informi sobre si es va garantir o no la seguretat, que li digui si la instal·lació de la pancarta la van sol·licitar o no “els qui l’hagin desplegat” i “si s’ajusta a les ordenances municipals”.

El Govern nega riscos

El Govern va assegurar al matí que la competència per instar a la retirada de la pancarta era de l’ajuntament, ja que no suposava cap risc per a béns ni persones. “Només està justificada una actuació per via d’urgència, que impliqui la retirada, si aquesta instal·lació posa en perill la seguretat dels béns i les persones. I aquest risc el representa un encolatge deficient que en comporti la caiguda imminent”, va afirmar la Generalitat en un comunicat. “Si es constata que no és així, com ha sigut”, afegeix, “la competència per instar la retirada és municipal, amb l’obertura de l’expedient corresponent”.

Fonts municipals, d’altra banda, van indicar a Efe que en els casos en què una pancarta no tingui un contingut que suposi una ofensa greu no es retira immediatament, sinó que s’obre un expedient per comprovar si vulnera les ordenances sobre el paisatge urbà, que es pot demorar diversos dies perquè també s’ha d’escoltar el propietari de l’immoble. En aquest cas, la resolució ha sigut més ràpida, perquè, han assenyalat, han sigut els mateixos independentistes que l’havien penjat els que l’han tret hores després, després de ser visible durant tot l’homenatge. 

La nit de la col·locació de la lona

Quan la Policia Nacional va tenir coneixement de la col·locació de la pancarta, dijous a la nit, es va desplaçar a la plaça un membre de la brigada d’informació del cos. A la Policia li va arribar que qui va promoure la col·locació de la pancarta era una dirigent territorial del’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) i que la part de la façana en què es va desplegar la pancarta corresponia a una vivenda d’un propietari molt afí a l’independentisme.

Notícies relacionades

Des del primer moment, segons fonts policials,   la Delegació del Govern va voler evitar una foto de lesforces de seguretat de l’Estat intervenint contra la pancarta, i va voler que fossin els Mossos, i només els Mossos, els que la retiressin per deixar ben vigilable i sense punts punts cecs la façana, informaJuan José Fernández. Els Mossos ho van valorar i ho van intentar amb una unitat de muntanya. 

A dos quarts de tres de la matinada, la Delegació del Govern va arribar al convenciment que no era possible treure la pancarta sense que hi hagués conseqüències al carrer, i va decidir optar per la prudència. Es va buscar evitar que les forces de seguretat de l’Estat quedessin exposades de nou a una campanya negativa i caiguessin en una emboscada mediàtica. I es va tornar a demanar als Mossos que fossin ells els que garantissin la seguretat “en altura”.