UN ANY DE LA MATANÇA DEL 17-A

El nou imam de Ripoll defensa el control de les mesquites

Mohamed El Onsri avisa que imams estrangers poden llançar missatges radicals als temples

«Garanteixo que a Ripoll això no tornarà a passar», afirma sobre l'adoctrinament dels terroristes

zentauroepp44659398 mohamed el onsri  the new imam of the mosque of ripoll  pose180817200529

zentauroepp44659398 mohamed el onsri the new imam of the mosque of ripoll pose180817200529 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Carla Riverola

Fa tot just 11 mesos que és al capdavant de la mesquita Annour de Ripoll, però el nou imam, Mohamed El Onsri, té molt clar que per controlar la radicalització i el terrorisme cal controlar les mesquites “no nomésd’Europa, sinó de tot el món”. Així ho ha defensat en una entrevista amb EL PERIÓDICO, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats del 17-A, que van perpetrar joves criats a Ripoll. “M’agradaria que controlessin totes les mesquites –afirma– perquè ara molta gent té por”.

Però el toc d’alerta del nou imam no és només per a les mesquites. També per a la figura del que anomena “viatjants”. Segons explica, són persones, normalment imams, procedents de països com Bèlgica o Holanda, que van d’un país a l’altre per fer xerrades sobre l’islam  a les mesquites. “Alguns són bons i tenen molts estudis”, assenyala, però d’altres, afegeix, “poden dir coses dolentes; per exemple, parlar de la gihad”. Les reunions que organitzen de vegades versen sobre la “religió radical” i envien missatges de “crítica” cap als països europeus.  

“Diuen el que volen aquí i després se’n van a una altra mesquita. No estan controlats i és molt important que es controli, perquè de vegades envien missatges radicals”, afirma el clergue. El control que defensa és, sobretot, el de les xarxes: “Cal controlar el mòbil, internet i els pares han de saber amb qui van els seus fills. És necessari per saber qui està net i qui no”.

“L’embruten els bruts”

Repeteix les paraules “net” i “brut” en diverses ocasions. Especialment, per explicar que, malgrat l’empremta que va deixar l’anterior imam i líder de la cèl·lula que va perpetrar la matança del 17-A, Abdelbaki es-Satty, la mesquita “no és un lloc brut” i que “els qui l’embruten són les persones brutes”. Als temples, relata, s’aprènl’Alcorà, la pregària i fins i tot els dissabtes s’ensenya a escriure àrab als nens.

“L’islam és net”, exclama sense deixar de somriure. I per això creu que gran part de la responsabilitat que els nens no es converteixin en terroristes és dels pares. “Ells han d’ensenyar-los la religió bona i també vigilar on i amb qui va el seu fill. Els joves han d’aprendre bé la religió, perquè res del que van fer està escrit en l’islam. A ells els van menjar el cervell”, assenyala.

Tot i així, el líder musulmà de Ripoll nega les paraules d’una de les germanes dels terroristes, que va assegurar que a la mesquita l’anterior imam cridava a matar infidels i a fer la guerra. “Ell no pot haver dit res dolent en públic perquè la gent hagués anat directa alsMossos”, afirma El Onsri. “Pensaven que era bona persona, ho va fer tot d’amagat. Però si ets bona persona no mates ningú”, lamenta.

Missatges de pau

Notícies relacionades

L’imam diu que el missatge que en els seus sermons dona “per a tothom” és de pau. “Tot el que dic ho escolta tothom i no agafo cap jove per ensenyar-li res fora d’aquí. El que jo vull és la pau al món”, assenyala.

L’imam assegura que a “Ripoll no tornarà a passar” res igual del que va precedir la matança del 17-A. Diu que podrà passar en altres llocs, però mai més a la localitat, perquè “tot està molt vigilat”. El Onsri creu que Ripoll ha tornat a la normalitat i que ara cal mirar al futur: “Ja no es pot fer res. Això ha passat i l’únic que vull és poder viure junts, tranquils i sense por”.

Temes:

Terrorisme