TENSIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Podem demana apujar impostos per recolzar el camí d'estabilitat

La formació condiciona el seu suport al Govern a una renegociació de l'objectiu de dèficit

El Govern defensa la seva fulla de ruta per recuperar l'Estat de benestar

zentauroepp43571236 graf989  madrid  espa a   01 06 2018   el secretario general180815144129

zentauroepp43571236 graf989 madrid espa a 01 06 2018 el secretario general180815144129 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Units Podem ha remès al Govern una bateria de propostes, recollides al document ‘Deixar enrere l’austeritat’, que haurien de ser adoptades perquè el grup doni suport al nou camí d’estabilitat, entre les que figura renegociar l’objectiu de dèficit o la posada en marxa de nous impostos.

Al document, Units Podem proposa al Govern renegociar l’objectiu de dèficit del pròxim any per situar-lo per sobre de l’1,8% del PIB acordat amb Brussel·les –tot i que es podria reduir a l’1,3% si finalment el Congrés no aprova el camí–, al considerar que complir aquesta meta implicaria fer ajustaments.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja ha descartat en diverses ocasions aquesta opció, al considerar que no pot adoptar-se un marge més gran del que permet Brussel·les.

Units Podem també reclama derogar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera perquè dona prioritat al pagament del deute sobre altres inversions i concedeix poder de veto al Senat a l’hora de votar els objectius de dèficit.

El grup advoca per un “terra d’ingressos” en lloc d’un sostre de despesa, per a la qual cosa proposa una sèrie de mesures d’ingressos amb l’objectiu que “els que més tenen contribueixin amb una generositat més gran al sosteniment dels serveis públics”.

Els nous impostos

Entre altres mesures, planteja un impost a la banca, un tipus mínim efectiu de societats del 15 % –les dues opcions ja anunciades pel Govern–, un impost de solidaritat de les grans fortunes, eliminació de les societats d’inversió de capital variable (sicav), supressió de les deduccions fiscals dels plans de pensions privats o increment del tipus marginal de l’IRPF en els trams més alts.

Per millorar els ingressos de la Seguretat Social advoquen per anticipar l’increment del salari mínim interprofessional a 1.000 euros, que els autònoms cotitzin en relació amb els ingressos, lluitar contra el frau en cotitzacions, destopar la base màxima de cotització o eliminar bonificacions.

També exigeixen derogar les lleis que van reformar la sanitat –que va implicar els copagaments farmacèutics per a pensionistes–, l’educació –que va reduir les beques i va permetre la pujada de taxes universitàries– i de foment de la competitivitat –que va suposar la “pràctica destrucció” del sistema de dependència–.

Així mateix, demanen la derogació de part del reial decret que va reduir la prestació d’atur i va empitjorar les condicions dels contractes a temps parcial.

Ajuntaments

Respecte als ajuntaments, reclama relaxar la regla de despesa –que impedeix incrementar la despesa per sobre d’una determinada referència– per als sanejats, suprimir les restriccions a les taxes de reposició i la compensació “immediata” pel canvi legal en l’impost de la plusvàlua, que ja no pot aplicar-se a les vendes de vivendes a pèrdues.

Units Podem exigeix l’adopció d’“almenys, la majoria” d’aquestes mesures per plantejar-se recolzar el nou camí d’estabilitat pressupostària per al període 2019-2021, que previsiblement aprovarà el Consell de Ministres del 24 d’agost.

Rèplica del Govern

El Govern ha respost avui a Units Podem que la seva proposta de camí d’estabilitat permet complir els “compromisos tant amb Europa com amb els ciutadans espanyols”. El Govern és “responsable i raonable” i la seva proposta “permet mantenir aquests compromisos amb Europa i alhora reconstruir l’Estat de benestar”, han indicat a Efe fonts de la Moncloa.

“El Govern de Pedro Sánchez compleix amb Europa amb un camí que permet mantenir l’estabilitat pressupostària, però també reconstruir un Estat de benestar destruït per la dreta i escurçar les enormes desigualtats socials que van provocar aquelles retallades”, argumenten des de la Moncloa.

El nou camí d’estabilitat “garanteix més recursos per a les polítiques socials que vol posar en marxa el Govern” amb l’objectiu d’ampliar els drets, impulsar la competitivitat i recuperar la confiança de la ciutadania.

Notícies relacionades

Així mateix, apunten que algunes de les mesures proposades per Units Podem són qüestions en què ja treballa l’Executiu, com podrien ser el futur imposat a la banca o l’establiment d’un tipus efectiu mínim de l’impost de societats del 15%.

El nou camí d’estabilitat pactat entre el Govern i Brussel·les –que flexibilitza els objectius de dèficit fins a l’1,8%, l’1,1% i el 0,4% del PIB per al 2019, 2020 i 2021, per sobre de l’1,3%, el 0,5% i el superàvit del 0,1% pactat per l’Executiu anterior– va ser rebutjat a finals de juliol al Congrés dels Diputats, on només va comptar amb el recolzament de PSOE i el PNB.