MEMÒRIA HISTÒRICA

El Valle de los Caídos català, en el punt de mira del PSC

Els socialistes demanen treure els símbols franquistes d'un mausoleu a Montserrat

La cripta en record al Terç de Requetés Mare de Déu de Montserrat s'ha convertit en un punt d'exaltació de la dictadura

c-ripta-dels-requets-a-montserrat-2

c-ripta-dels-requets-a-montserrat-2

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’espera que s’exhumin les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos perquè deixi ser un lloc de peregrinació franquista, el PSC vol posar fi també als símbols de la dictadura que perviuen a Catalunya. No només al monòlit de Tortosa, que el Parlament va aprovar retirar fa dos anys i mig però que continua dret després que un referèndum al municipi defensés la continuïtat d’aquest monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre. Sinó també a el particular Vall de los Caídos català situat al cor de Montserrat, als peus de la Moreneta.

Un militant del PSC va posar sobre avís a la direcció del seu partit sobre una cripta-mausoleu, situada sota el pàrquing del monestir, on hi ha enterrats 319 combatents del Tercio de Requetés de la Mare de Déu de Montserrat, format íntegrament per catalans (la majoria carlins) que es van unir a l’alçament franquista. Davant d’ella, hi ha una escultura de bronze representant un requetè malferit amb la mirada dirigida al monestir i una placa amb la inscripció “Recorda el seu exemple i sacrifici. Terç de Requetès Mare de Déu de Montserrat. 1936-1939”. El lloc s’ha convertit en punt de trobada de ‘nostàlgics; en aquestes reunions s’han pogut escoltar encesos discursos com el de Javier Barraycoa glossant el sacrifici dels “requetès en la croada del 36”. “S’apropen moments com els que ells van viure. Encomanem-nos als nostres màrtirs i que es compleixi la voluntat de Déu. ¡Viva Cristo Rey! ¡Visca Catalunya sempre espanyola!”, clamava el professor universitari i cofundador de Somatemps.

Eva Granados, portaveu del PSC al Parlament, i Ferran Pedret, portaveu adjunt, van registrar fa un mes una proposta de resolució per “fer les gestions necessàries per retirar, dins del termini de sis mesos, el monument”. Inaugurat el 1961, el mateix Franco va visitar cinc anys després el mausoleu. “Res per a mi més grat que retre l’homenatge del nostre record a aquests 319 combatents exemplars del Terç de Nostra Senyora de Montserrat que, conscients de la seva probable mort, van voler que les seves restes reposessin en la immediatesa i sota l’empara de la seva Patrona, Nostra Senyora –va sentenciar el dictador–. Que el seu sacrifici per Déu i per Espanya sigui sempre present en aquesta muntanya, que és la millor manera d’honrar-los. ¡Feliç la nació que compta amb aquests homes! Caiguts del Terç de Nostra Senyora de Montserrat: ¡Presents!”.

Notícies relacionades

Com Pedret assenyala, no reclamen “exhumar les restes dels combatents”, però sí que la cripta “respecti” la llei de memòria històrica i que “no hi hagi simbologia d’exaltació del franquisme”, com la bandera del Terç i la premiada de San Fernando, que el dictador va concedir a aquesta unitat militar per la seva defensa de la població de Codo, durant els dies 24 i 25 d’agost de 1937. El mausoleu és en un recinte privat, propietat de la comunitat benedictina de Montserrat. Des de l’Abadia de Montserrat comenten que estan estudiant l’assumpte, però que no volen fer declaracions.

   NOT N 1228 C NOT N 1228 C