RELACIONS TENSES

El PP demana que comparegui Borrell pel tancament de la duana marroquina amb Melilla

Els 'populars' qualifiquen de «plantofada diplomàtica» la mesura del país veí i exigeixen al Govern respostes arran la «clara deslleialtat» del país nord-africà

zentauroepp13808620 melilla  18 08 10  una mujer policia revisa los pasaportes e170725102257

zentauroepp13808620 melilla 18 08 10 una mujer policia revisa los pasaportes e170725102257

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Grup Popular del Congrés ha anunciat aquest dimarts que demanarà la compareixença urgent del ministre d’Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, perquè expliqui la política del Govern en relació amb el “tancament unilateral i definitiu” per part del Marroc de la seva duana comercial amb Melilla

En un comunicat, la diputada ‘popular’ per Melilla, Carmen Dueñas, qualifica aquesta decisió de “plantofada diplomàtica cap a Espanya” per part del Govern de Rabat i de “menysteniment absolut al president (Pedro) Sánchez”. “Queda clar que no respecten Sánchez al Marroc”, ha asseverat.

Els ‘populars’ han avançat que volen conèixer les “mesures diplomàtiques i econòmiques que s’adoptaran per abordar el problema generat” pel tancament d’una duana que estava en vigor des de 1956 i per “pal·liar les conseqüències perjudicials sobre l’economia de la ciutat autònoma”.

Paràlisi econòmica

Dueñas ha recalcat que la decisió de Rabat, que paralitza l’activitat d’importació i exportació amb Melilla, ha sigut aplaudida pels empresaris marroquins, però “perjudica greument els interessos de Melilla i d’Espanya”, mentre el Govern “ha guardat un desolador silenci” i “no ha sigut capaç de mostrar cap protesta”.

Per això, el PP ha exigit a Sánchez que actuï “de manera immediata” davant del que qualifica de “clara deslleialtat a la col·laboració històrica de la ciutat autònoma de Melilla amb el país veí”. Per a la diputada, la decisió s’explica perquè el Marroc vol potenciar el port de Beni-Enzar perquè el comerç passi per allà i no per Melilla.

Notícies relacionades

Dueñas ha registrat a la Cambra Baixa una dotzena de preguntes escrites al Govern per conèixer la seva opinió sobre les causes del tancament de la duana, sobre si ha adoptat “accions diplomàtiques” per buscar una “solució urgent” i sobre com té previst afrontar la nova situació i els danys que pot ocasionar en l’economia de Melilla.

Menors marroquins sols

La diputada per Melilla també pregunta al Govern pels menors estrangers no acompanyats –que xifra en prop de 800, el 95% d’ells marroquins– i quines gestions està fent perquè es compleixi l’Acord de Readmissió que Espanya i el Marroc tenen firmat perquè aquests puguin ser entregats a les seves famílies al país d’origen”. De fet, vol saber si Sánchez ho plantejarà si viatja al Marroc al setembre.