TAULER CATALÀ

Torra veu "raonable" aparcar la república si el Govern proposa un referèndum

El president ha assegurat que està disposat a "parlar de tot" amb el Govern central

Negociar l'alliberament dels polítics empresonats significaria admetre "que estan a la presó per algun motiu"

zentauroepp44222802 graf6483  madrid  09 07 2018   el presidente del gobierno  p180801161856

zentauroepp44222802 graf6483 madrid 09 07 2018 el presidente del gobierno p180801161856 / Ballesteros

1
Es llegeix en minuts
ACN

Elpresident de la Generalitat,Quim Torra, ha llançat al president del Govern, Pedro Sánchez, el que es podria considerar una oferta curiosa. Torra ha considerat “un tracte raonable” deixar de banda la proclamació de la república després del referèndum de l’1-O si a canvi l’Executiu del PSOE proposa un referèndum sobre la independència. Ofereix curiosa ja que la república, després de ser proclamada, en cap moment va arribar a funcionar com a tal i Catalunya viu en un context plenament autonòmic.

En tot cas, i en una entrevista de la cadena Russia Today, el president sosté que “el Govern espanyol hauria de donar una resposta perquè volem autodeterminar-nos. De fet, ens vam autodeterminarl’1 d’octubre, però podem negociar aquest referèndum i la declaració d’independència del 27 d’octubre”.

Entrevistat perl’ex primer ministre escocès Alex Salmond, ha demanat fets al Govern de Pedro Sánchez i li ha assegurat que el Govern està disposat a “parlar de tot”. Així mateix, ha celebrat que en la primera reunió amb Sánchez al juliol van poder "asseure’s junts al voltant d’una mateixa taula i parlar", la qual cosa considera un bon començament per resoldre la situació política catalana.

No obstant, el president ha assegurat que "per als catalans és el mateix tenir el senyor Sánchez que el senyor Rajoy", motiu pel qual ha instat el líder socialista a demostrar que pot canviar l’actuació respecte a les polítiques del PP

Mandat democràtic

Torra ha manifestat que en les últimes tres eleccions al Parlament les formacions independentistes han obtingut majoria, per la qual cosa ha remarcat que "la gent ha expressat el seu recolzament a la idea de la República catalana i aquest és l’objectiu del nostre Govern, continuar endavant amb el que la gent ens demana fer".

Notícies relacionades

"Els votants van votar polítics que continuaven el procés que va començar fa cinc o sis anys", així que ha assegurat comptar amb el suport de la ciutadania i el mandat democràtic procedent de les passades eleccions del 21 de desembre.