Canvi d'imatge

La nova pàgina web del Congrés costarà 1,59 milions

El portal actual, dissenyat el 2006, inclou un Portal de Transparència que serà millorat amb un disseny modern i senzill

webcongresodiputados

webcongresodiputados

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Congrés dels Diputats ha adjudicat al Grupo Corporativo GFI Informática, S.A. el contracte per a la renovació de la seva pàgina web per un import d’1,59 milions d’euros –amb el 21% d’IVA inclòs–, un preu inferior al màxim de licitació, que s’havia fixat en 1,84 milions.

Per aconseguir el contracte s’hi havia presentat també Telefónica Soluciones de Informática i Comunicacions de España, que ha sigut desbancada per la guanyadora que va obtenir millor puntuació tant en l’apartat tècnic com en l’econòmic.

El contracte té un termini d’execució de 15 mesos a partir de la data d’entrada en vigor, i en el pressupost s’entenen incloses totes les despeses que l’empresa hagi de realitzar.

L’adjudicatària s’haurà d’ocupar de l’eina de gestió del portal, així com de la infraestructura de servidors necessària per allotjar els entorns de desenvolupament, preproducció i producció de la pàgina.

El contracte comprèn l’estudi, disseny, desenvolupament, instal·lació i posada en funcionament de la nova pàgina web, el subministrament i instal·lació de tot el maquinari i el programari requerit, amb les llicències necessàries, a més de la migració de tots els continguts de la pàgina actual, així com tots els desenvolupaments necessaris per culminar aquest objectiu, la transferència del coneixement i una auditoria de seguretat.

11 anys

El Congrés disposa actualment d’un portal web desenvolupat el 2006desenvolupat el 2006 i implementat amb l’eina Oracle Portal. Ha sigut posteriorment ampliat amb nombroses funcionalitats addicionals per part dels serveis informàtics de la Cambra, però la plataforma tecnològica actual presenta una evident obsolescència tecnològica que fa inviable abordar les evolucions que un portal web d’aquestes característiques necessita, segons explica la mateixa institució en una nota de premsa.

Les demandes dels seus usuaris i les tendències actuals de la tecnologia, en la qual tenen gran importància els dispositius mòbils i el contingut multimèdia, així com el compliment de les normatives de transparència i accessibilitat a escala estatal i europea, fan necessari abordar la construcció d’una nova pàgina amb capacitat per satisfer totes les necessitats del Congrés dels Diputats a curt i mitjà termini, integrant a més tots els continguts ja disponibles en la pàgina web actual.

Apropar el Congrés als ciutadans

L’objectiu és que es converteixi el millor instrument per apropar al màxim el Congrés als ciutadans, facilitant el seu coneixement i la seva activitat. Per a això haurà de comptar amb les prestacions tècniques que permetin accedir amb rapidesa a l’enorme volum d’informació ja disponible a la pàgina actual, tot això dins del marc més àgil i atractiu per a l’usuari.

El nou portal del Congrés haurà de tenir un disseny modern i senzill i la navegació haurà de ser intuïtiva i orientada a facilitar al màxim que l’usuari trobi les dades buscades i s’haurà d’utilitzar tecnologia estàndard i com més oberta millor.

També s’inclourà un espai dedicat al Portal de Transparència, ja existent a la pàgina actual, les seccions de la qual, contingut i composició seran determinats durant el projecte de desenvolupament de la nova pàgina.

El portal contindrà un "microsite" dedicat exclusivament a posar a disposició dels ciutadans un conjunt de dades en format obert, on es mostrarà de forma dinàmica tot el catàleg de dades disponible, i des d’on es podrà accedir també als fitxers en els diferents formats.

Dades obertes

A més de les dades obertes existents a la web actual, es volen incorporar les relatives a diputats, grups, iniciatives i presentació de dades realitzada pels formularis de recerca d’iniciatives i intervencions.

Notícies relacionades

La nova pàgina inclourà un apartat amb continguts educatius dirigit a escoles i instituts, amb informació adaptada a nens i joves sobre el Congrés i el seu funcionament, així com proves de coneixements sobre la informació oferta.

A més l’empresa adjudicatària haurà de realitzar una auditoria de seguretat per a la nova pàgina web que inclogui la realització, durant un mínim de set jornades diferents, d’un "hacking" ètic amb totes les garanties, i assumir la resolució de la totalitat de les vulnerabilitats detectades.