RODA DE PREMSA

Sánchez: "No obriré més vies judicials amb Catalunya"

El president del Govern espanyol rebutja tornar a aplicar el 155, tal com li va demanar Casado

undefined44529348 sanchez180803133512

undefined44529348 sanchez180803133512 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres que no vol obrir "cap via judicial més" a Catalunya, i ha insistit que defensarà la legalitat i que es compleixi l’Estatut.

Sánchez, en roda de premsa a la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres, ha demanat també al líder del PP, Pablo Casado, que siguin "tan lleials", sobretot en la qüestió de Catalunya, com ho va ser el PSOE amb el Govern de Mariano Rajoy.

Ha agraït el suport que li va donar ahir Casado, quan es van reunir per primera vegada, però sobretot el que desitja és que sigui coherent, tingui altura de mires i faci una "oposició d’Estat".

El president ha insistit que es tracta d’una crisi política i, per tant, creu que s’ha de resoldre des de la política i parlaran sempre "amb la Constitució a la mà".

De moment, 155 no

Tot i que el Govern central estarà atent davant d’"eventuals vulneracions", no desitja obrir noves vies judicials, i ha respost així a l’oferta de Casado de posar a disposició de l’Executiu la majoria absoluta del PP al Senat per activar un altre 155 a Catalunya si així ho demana.

Parlar d’altres mecanismes, ha explicat, és “fer el joc" als qui no volen que aquestes relacions fructifiquin "en aspectes positius per a Catalunya".

De la Comisión Bilateral Generalitat-Govern espanyol, que es va reunir aquesta setmana per primera vegada en set anys, el president ha assenyalat que es tracta d’un "bon punt d’arrencada", i s’ha mostrat sorprès per alguna de les lectures que s’han fet en alguns mitjans al veure acords ja fets on només s’ha pactat continuar dialogant obrint comissions sectorials.

El que es busca amb aquesta comissió, ha recalcat, és formalitzar per part de tots dos la normalització de les relacions institucionals: "Em sembla d’una importància política fonamental".

A partir d’allà, ha afegit Sánchez, "hi ha molt recorregut” i s’ha d’exigir "molta paciència, pedagogia i generositat" per part dels actors.

80% de suport

Pedro Sánchez ha insistit que el Govern espanyol és conscient que la solució al problema català passa per una votació del conjunt dels seus ciutadans, però la "discrepància" que tenen amb els independentistes –ha dit– és quel’acord que es voti ha de representar el 80% de la societat catalana.

Notícies relacionades

Al contrari, el que plantegen ells –ha afirmat– no representa aquest 80%, tot i que espera poder convèncer-los "en un mitjà termini".

En tot cas, creu que s’ha d’aprendre de les lliçons de tot el que ha ocorregut amb la crisi catalana i una –ha dit– és que el "greuge territorial" i la confrontació entre persones no són projectes que sumen, sinó que resten.