corrupció

Pedraz asseu a la banqueta Pineda, Bernard i López Negrete per la seva xarxa d'extorsió

Obre judici oral contra 10 persones i 26 societats que exigien diners a empreses i bancs per no parlar-ne malament

33549442 59

33549442 59 / JOSÿ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha obert judici oral contra l’expresident de l’Associació d’Usuaris de Servei de la Banca (Ausbanc) Luis Pineda; el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard; l’advocada Virginia López Negrete –que va exercir l’acusació contra Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina en el judici per Nóos– i set persones més a les quals acusa d’integrar una organització criminal d’extorsió contra empreses, entitats bancàries i associacions a canvi de no fer-los publicitat negativa.

A més, el judici es dirigirà contra Ausbanc com a persona jurídica i 25 societats civils més relacionades amb aquesta, des de les quals es realitzaven els suposats delictes.

Ratifica presó

En la interlocutòria donada a conèixer aquest dilluns ratifica la presó provisional de Luis Pineda —a presó des de l’abril del 2016– així com la situació personal de tots els acusats, inclosa la legal de deixar constància del domicili a Espanya per a notificacions i citacions, "a més de l’obligatòria de comparèixer a totes les crides judicials que siguin necessàries".

El desembre passat es va conèixer la petició de penes que la Fiscalia de l’Audiència Nacional sol·licita per a tots ells, que és de 118 anys i 5 mesos de presó per a pineda i 24 anys i 10 mesos per a Bernard.

Notícies relacionades

S’acusa tots dos dels delictes d’organització criminal i extorsió i en el cas de Pineda s’afegeix estafa i blanqueig de capitals, i per això la fiscalia li demana una multa de 10 milions d’euros. Per a la que va ser advocada de l’acusació en el 'cas Nóos', Virginia López Negrete, sol·licita 11 anys i 11 mesos de presó per organització criminal i extorsió.

L’activitatd’Ausbanc i Manos Limpias s’ha pogut concretar en el sumari, per exemple, en l’estratègia que van utilitzar Pineda i Bernad per intentar negociar la retirada de l’acusació contra la infanta Cristina en el cas Nóos a canvi d’un acord que els beneficiés econòmicament, amb pressió a l’entorn de la defensa jurídica de la infanta.

Temes:

Corrupció