Cas Iron, Land i Tàndem

La fiscalia recorre les dues peces arxivades del 'cas Villarejo'

El magistrat assegura que les persones que van contractar els serveis de l'excomissari coneixien el seu passat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Anticorrupció recorrerà l’arxiu parcial de les dues peces del ‘cas Tàndem’, Land i Iron, decretat pel jutge Diego de Egea respecte a quatre responsables d’un bufet d’advocats i familiars del promotor de La Finca a Pozuelo (Madrid) que van contractar els serveis de l’excomissari José Manuel Villarejo.

Per acordar aquest sobreseïment parcial, el jutge de l’Audiència Nacional ha argumentat fonamentalment que al contractar els serveis de l’excomissari, a presó des del novembre, cap d’ells coneixia la seva condició de policia, una afirmació que no comparteix la Fiscalia Anticorrupció, segons fonts jurídiques.

Per això en el seu recurs, la fiscalia, entre altres motius, exposarà perquè se’ls mantingui oberta la investigació que existeix documentació acreditativa per sostenir que coneixien la seva condició de funcionari policial, en contra del que manté el jutge, i que a més coneixien els mètodes d’espionatge que feia servir.

A la peça Iron s’investiga l’encàrrec del bufet Herrero y Asociados a Villarejo per investigar un despatx rival, mentre que Land –que està sota secret de sumari– versa sobre la participació de Villarejo en la guerra familiar dels Cereceda, promotors de La Finca.

Tots ells han sigut apartats de la investigació per falta de proves, segons el jutge, i en totes dues hi ha com a investigats Villarejo i l’advocat Rafael Redondo, també a la presó.

La decisió d’arxiu en aquestes dues peces es produeix després que De Egea sobresegués fa dues setmanes la peça en la qual investigava l’excomissari de l’aeroport de Madrid-Barajas, Carlos Salamanca, per rebre dons a canvi d’introduir ciutadans guineans de manera il·legal, arxiu que també ha sigut recorregut en apel·lació per la fiscalia.

En el marc d’aquest cas, amb nombrosos vessants, la policia va detenir ahir l’empresari Juan Muñoz, marit de la periodista Ana Rosa Quintana, així com el seu germà i l’advocat de tots dos per la seva relació amb Villarejo i vinculats a un suposat xantatge. Als tres se’ls imputen delictes de descobriment i revelació de secrets i extorsió dins d’unes diligències que són secretes, i en les pròximes hores seran posats a disposició del jutge De Egea.

Gravacions contra el Rei

Les acusacions contra Muñoz, el seu germà i el seu advocat es basen en gravacions confiscades a Villarejo en els registres que va ordenar el jutge quan es va produir la seva detenció, uns àudios amb converses que està analitzant la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional i remetent al jutge de l’Audiència Nacional en diferents informes.

Notícies relacionades

Un dels últims informes que va rebre el magistrat, arran del qual va obrir la peça número 5 del cas, batejada ‘Carol’, tracta sobre una conversa gravada el 2015 entre Villarejo i l’amiga del senyor Joan Carles Corinna zu Sayn-Wittgenstein en la qual ella revela que el Rei emèrit tenia comptes a Suïssa i que va ser utilitzada com a testaferro per ocultar el seu patrimoni a l’estranger.

Partint d’aquestes gravacions, De Egea va prendre declaració la setmana passada a Villarejo, que va argumentar que va anar a parlar amb Corinna per ordre de l’Estat per resoldre els problemes entre ella i l’excap de l’Estat.