PRIMER ANIVERSARI DELS ATEMPTATS A CATALUNYA

El cervell del 17-A continua lliure i es mou per Europa

Les forces de seguretat tenen localitzat l'autor intel·lectual des de poques setmanes després de l'atac a BCN

L'imam de Ripoll era l'enllaç amb l'ideòleg, que vivia al centre del continent en el moment de l'atemptat

Entrenament del grup denominat Estat Islàmic al Iemen.

Entrenament del grup denominat Estat Islàmic al Iemen. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’imam deRipoll Abdelbaki es-Sattyera elcapitostde la cèl·lula que va cometre els atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost del 2017, però no l’autor intel·lectual. El cervell que va dissenyar els atacs amb què els terroristes volien colpejar la capital catalana l’any passat es trobava«en una ciutat del centre d’Europa»en aquell moment. Fonts de la investigació han assegurat a EL PERIÓDICO que el terroristaestà localitzat, canvia amb certa regularitat de país (no concreten si passa per Espanya) i «continua entrant en contacte amb altres grups» de radicals. 

Les forces de seguretat espanyoles, amb ajuda de serveis d’espionatge estrangers, van aconseguir arribar fins al responsable intel·lectual del 17-A poques setmanes després dels atacs. L’ideòleg havia pensat causar una matançaal Camp Nou, a més de la Sagrada Família, també a Barcelona, i la Torre Eiffel, a París. No obstant, a causa de l’accident mortal que tres dels terroristes van tenir al xalet d’Alcanar(Montsià) durant lapreparació dels explosius, van canviar de plans. Després de perdre la base d’operacions, els integrants de la resta de la cèl·lula van decidir, de forma improvisada, que YounesAbouyaaqoubprovoqués elterror a la Ramblaamb una furgoneta i que uns altres cinc viatgessin aCambrils(Baix Camp), on van atropellar diverses persones, abans de ser morts per trets dels Mossos d’Esquadra. En total van morir 16 persones i prop de 140 van resultar ferides.

Les fonts consultades no donen detalls de la nacionalitat ni de l’edat del cervell del 17-A, ni tampoc revelen si va viure en algun moment a Espanya.       

Ràpida reivindicació

Els investigadors van sospitar des del primer moment que hi havia una connexió internacional per tres fets: la gran quantitat d’explosius gestionada (uns 200 quilos), la gran envergadura dels atemptats i la rapidesa en la reivindicació per part de l’Estat Islàmic. Els experts delCos Nacional de Policia, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civilvan considerar quela celeritat amb què el grup gihadista es va atribuir l’atacdemostrava que aquesta organitzacióestava al correntde l’existència de la cèl·lula i dels preparatius. Normalment, quan l’atemptat el comet un simpatitzant que actua pel seu compte, l’Estat Islàmic sol prendre’s diversos dies per emetre un comunicat. En canvi, en aquest cas, se’l va atribuir a les nou de la nit del mateix dia dels atacs mitjançant un missatge de la sevaagència de propaganda Amaq.

La radicalització va començar a la web

Fonts de la investigació expliquen que els terroristes de Ripoll, a la província de Girona, on residien des de feia molts anys nou dels 10 components de la cèl·lula, ja havien iniciat el procés de radicalització quan es-Satty es va instal·lar en aquesta ciutat el 2015 per ser-ne l’imam. Els nois no tenien més de 28 anys i dos eren menors d’edat (17). Els serveis de seguretat consideren que l’imam, unmarroquíde 43 anys, va ser el «catalitzador» d’unes voluntats que ja rondaven en els caps dels nois, que ja s’havien radicalitzat a través d’internet. L’evolució va ser més ràpida de l’habitual, apunten aquestes fonts, perquè es dona la circumstància que entre els nou gihadistes hi haviaquatre parelles de germansi alguns, a més, eren cosins. 

Notícies relacionades

Les forces de seguretat consideren que l’imam era l’enllaç amb l’autor intel·lectual del cop, que en aquell moment estava «en una ciutat del centre d’Europa».  No se sap encara en quin moment es-Satty es va convertir al gihadisme i va passar a estar disposat a immolar-se. Va estar empresonat entre el 2010 i el 2014 per tràfic de drogues i en aquell període va ser confident del Centre Nacional d’Intel·ligència i d’altres cossos de seguretat, segons es va saber el mes de novembre passat. 

Quan falten dues setmanes per al primer aniversari dels atemptats, el jutge del’Audiència Nacional  Fernando Andreu ha aixecat parcialment el secret del sumari perquè considera que ja no es veuran afectades les investigacions. La peça principal de la causa oberta consta de21 volums. El magistrat manté la reserva per a, entre d’altres, les peces relatives a les comunicacions entre els terroristes i les comissions rogatòries a altres països per determinar les connexions internacionals.