CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Suprem demana informes a les parts sobre la recusació del procés

Es designarà un instructor per determinar si l'incident ha de ser tramitat per la Sala del 61

Junqueras i Romeva han presentat una nova recusació que també es dirigeix contra Del Moral, malgrat que no va formar part de la sala d'admissió

jregue42597787 graf7285  madrid  21 03 2018   de izquierda a derecha tres d180612125508

jregue42597787 graf7285 madrid 21 03 2018 de izquierda a derecha tres d180612125508 / Angel Diaz

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha donat tres dies a fiscalia i a la resta de parts personades en la causa per rebel·lió, malversació i desobediència oberta contra els líders del procés perquè informin sobre la recusació interposada pels diputats Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull contra quatre membres del tribunalJordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull  que els jutjarà. L’incident es basa que aquests jutges van formar part de la sala que va admetre la querella del fiscal que va donar origen al procediment, malgrat que és una pràctica habitual a l’alt tribunal.

La recusació s’adreça contra el president de la Sala Segona del Suprem,Manuel Marchena, i els magistrats Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo i Luciano Varela. El cinquè era l’exfiscal general de l’Estat Julián Sánchez Melgar, que ja va ser substituït per Antonio del Moral, que també ha sigut recusat aquest dilluns per l’exvicepresident Oriol Junqueras i Raül Romeva, malgrat que ell no va formar part de la sala d’admissió. Al tribunal del procés s’afegiran, a més,Ana Ferrer i Andrés Palomo.

L’alt tribunal procedirà a nomenar un instructor que serà qui, després de rebre els informes de les parts i les al·legacions dels magistrats qüestionats, proposi a la Sala del 61 del Suprem si ha de tramitar l’incident, l’opció més probable per allunyar qualsevol dubte sobre el tribunal.  

Notícies relacionades

L’incident de recusació reconeix que la Sala “va extremar les precaucions per intentar no valorar de manera explícita la rellevància penal” del que va passar a Catalunya, però considera que “inevitablement va haver d’efectuar valoracions jurídiques sobre la tipicitat d’aquests fets amb les quals forçosament es va emetre una opinió favorable a la seva rellevància penal”, cosa que la va contaminar de cara al judici. 

Els recusants, que anuncien que arribaran fins a Estrasburg, també al·leguen que Llarena i els seus companys de Sala “s’han mantingut en permanent contacte i col·laboració professional durant tota la investigació, tenint sens dubte ocasió per comentar els detalls d’un procediment amb tant enrenou mediàtic i polític”.