DIÀLEG AMB L'ESTAT

El Govern prepara la Comissió Bilateral amb tots els grups excepte la CUP

L'ordre del dia ja està tancat i inclou la cooperació entre administracions, inversions pendents i lleis suspeses pel TC

abertran43276001 graf4286  barcelona  11 05 2018   la portavoz de jxcat  elsa180511125257

abertran43276001 graf4286 barcelona 11 05 2018 la portavoz de jxcat elsa180511125257 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha convocat aquest dilluns a les 10 hores els portaveus de tots els grups amb representació al Parlament per abordar i preparar la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que se celebrarà el dimecres 1 d’agost.

L’Executiu de Quim Torra pretén "poder compartir i debatre l’ordre del dia" amb els representants dels partits polítics catalans: Laura Vílchez (Cs); Francesc de Dalmases (JxCat); Anna Caula (ERC); Eva Granados (PSC); Jèssica Albiach (Comuns), i Santi Rodríguez (PP). No està prevista l’assistència de cap membre de la CUP.

En una entrevista d’Europa Press, el diputat anticapitalista Carles Riera ha indicat que la reunió amb l’Estat és "prescindible, inútil, innecessària i enganyosa" i que "l’únic diàleg amb l’Estat ha de girar entorn del dret a l’autodeterminació, la construcció de la república i l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats."

Per part del Govern hi haurà el conseller d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Ernest Maragall; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la portaveu de l’Executiu i consellera de Presidència, Elsa Artadi. En representació de la Generalitat hi acudiran el delegat a Madrid, Ferran Mascarell; la secretària general d’Acció Exterior, Mercè Salvat, i el director general de Relacions Institucionals, Aleix Villatoro.

Ordre del dia

L’ordre del dia de la Comissió Bilateral de dimecres ja està pactat entre la Generalitat i el Govern espanyol. Té 13 punts i inclou qüestions relatives a la cooperació entre administracions, inversions pendents i les lleis catalanes que estan suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

Els independentistes també volen abordar qüestions relatives a “drets i llibertats” i “en relació amb les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans en les decisions sobre el seu futur polític”, que és la fórmula escollida per parlar del referèndum i els presos.

El PSC exigeix se cenyeixin a la legalitat

A la sortida de la trobada, la portaveu socialista, Eva Granados, ha celebrat la "normalització institucional", però ha reiterat que no es mouran de la legalitat vigent sobre el dret a l’autodeterminació. "Ja coneixem l’actitud i també el perímetre de negociació del Govern de l’Estat, de manera que tot s’haurà de debatre en el marc de la llei", ha sentenciat. Ha demanat que el Govern se centri en els "traspassos i temes fiscals" que afecten Catalunya i que es preparin les reunions que depenen de la comissió: infraestructures, àmbit competencial i qüestions econòmiques i fiscals.

Notícies relacionades

Per la seva part, la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Caula, ha expressat la seva confiança que la reunió serveixi per "parlar i escoltar" sobre qualsevol qüestió. Ha destacat que la Comissió Bilateral de dimecres és "el primer pas d’obertura per observar que sobre la taula hi ha diàleg per parlar de tot i no només com un concepte obert", ja que defensa el diàleg com parlar i escoltar l’altra part.

Per al PPC la reunió tan sols és una "escenificació" per evidenciar "una relació de tu a tu amb Espanya, com si fossin dues entitats paral·leles". Així mateix, el diputat popular Santi Rodríguez ha assegurat que en la reunió ha percebut un "cert escepticisme" del Govern i dels partits independentistes en relació amb l’èxit de la Comissió Bilateral.