Debat sobiranista

Casado a Torra: «El PP frenarà qualsevol intent de sedició»

El líder popular assegura que aprofitaran la majoria en el Senat per aplicar de nou el 155 si és necessari

zentauroepp44472355 casado180728141726

zentauroepp44472355 casado180728141726 / Rafa Alcaide

2
Es llegeix en minuts

El president del PP, Pablo Casado, ha advertit des de Còrdova el president Quim Torra que “el Partit Popular frenarà qualsevol intent de sedició i d’independència” que intenti impulsar. I per a això utilitzarà la majoria popular en el Senat, promovent una nova aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

En declaracions als periodistes, Casado, que presideix a la capital cordovesa la reunió de la Junta Directiva del PP d’Andalusia amb el president del PP-A, Juanma Moreno, i el president provincial, Adolfo Molina, ha reaccionat així davant de l’exigència de Torra que es retirin totes les acusacions sobre la causa del procés independentista.

En vista d’això, Casado ha avisat que, “si el Govern d’Espanya continua contemporitzant i prestant-se al xantatge dels secessionistes”, el PP sol·licitarà “l’aplicació del 155 i, a més, garantint-los que, quan arribi al Senat, tindran prou vots, només del nostre partit”.

Juntament amb això, el president nacional del PP ha recordat que, via proposició no de Llei, que presentarà el seu partit aquest dilluns vinent, els populars buscaran incorporar al Codi Penal els delictes de “sedició impròpia” i de “convocatòria il·legal de referèndums”.

Casado ha explicat que amb el delicte de sedició impròpia, “que es va suprimir l’any 95, quan Belloch era ministre de Justícia de Felipe González”, s’hagués evitat, “per exemple, l’assalt a la Conselleria d’Economia, perquè directament penalitza els funcionaris que s’inhibeixen a l’hora de no evitar” fets com “agressions a guàrdies civils” o la “ruptura del cordó de seguretat, destrossant cotxes de policia”.

A més, amb el segon tipus penal que vol reintroduir el PP, “el de convocatòria de referèndum il·legal, que va ser suprimit per Zapatero i per Caamaño l’any 2010, seria impossible estar parlant del que estem parlant ara, i és que el Govern d’Espanya pugui pactar amb el Govern de la Generalitat una convocatòria de referèndum vinculant per a l’autodeterminació, perquè directament seria il·legal, abans de la convocatòria”.

Notícies relacionades

Segons l’opinió de Casado, “s’han de prohibir els indults a aquells detinguts o delinqüents o ja condemnats en ferm per delictes tan greus com el de sedició o rebel·lió, i recordem també que volem ampliar el recurs previ d’inconstitucionalitat, tindrem quatre mesures que reforçaran l’estat de dret en vista dels secessionistes sense necessitat d’haver d’anar a un procediment penal, què és el que estem veient ara”.

D’altra banda, Casado ha indicat que, a més d’aquestes mesures en favor de la "fortalesa institucional", el PP també vol promoure’n d’altres en favor de l’“estabilitat política”, com la de “modificar la Llei Electoral, en concret la Llei Municipal, perquè no passi com ha passat aquí”, a Còrdova, i no es torni a plantejar “una doble tornada en les eleccions locals”, de manera que l’alcalde sigui el que escolleixin “els seus veïns a les urnes”, i que “no es pugui subvertir als despatxos” aquest resultat.