VOTACIÓ DE VERTIGEN AL CONGRÉS

Els aliats donen una clatellada a Sánchez i tomben el camí de dèficit

L'Executiu plantejarà la mateixa proposta després de l'estiu i, si no hi ha acord, aplicarà els objectius restrictius del PP

Units Podem, ERC, el PDECat i Compromís comminen el Govern a reformar la llei d'estabilitat i ajudar els ajuntaments

undefined44461609 madrid   27 07 2018  politica pleno extraordinario   segunda180727115826

undefined44461609 madrid 27 07 2018 politica pleno extraordinario segunda180727115826

5
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan José Fernández

Plantofada parlamentària a Pedro Sánchez. La majoria dels aliats del Govern (Units Podem, ERC, el PDECat i Compromís), han complert les seves amenaces i s’han abstingut en la votació del camí de dèficit al Congrés. El PNB i Nova Canàries hi han votat a favor. El PP, Cs, Fòrum Astúries i UPN han votat en contra de la proposta de l’Executiu, que cau rebutjada.

Els socis de Sánchez li demanen que s’obri a negociar un nou camí per portar-la a les Corts després de l’estiu. El ministeri respon que plantejarà la mateixa proposta, però que posa en marxa ja les converses per pactar el Pressupost del 2019. Si els aliats no aproven els objectius de dèficit al setembre, aquests comptes generals per a l’any que ve tindran una arquitectura consolidada al camí restrictiu validat pel PP. 

Les expectatives d’aconseguir una entesa són discretes, opinen fonts pròximes la presidència. "Llevat que reflexionin els grups polítics, si el camí no surt, tornarem al camí anterior", ha assenyalat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Els objectius de dèficit validats pels conservadors són substancialment més restrictius, 6.000 milions d’euros menys de marge de despesa, dels quals les autonomies en perdrien 2.400. En vista d’aquest horitzó, els socis han insistit en la seva crida al Governperquè renegociï en dues direccions:

Una. Que millori el camí de dèficit proposat. Aquí els grups catalans demanen avenços en la negociació política; Podem demana flexibilitzar la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin invertir el seu superàvit; Compromís vol una reforma del model de finançament en aquesta legislatura.

I dos. Exigeixen a Sánchez que reformi immediatament la Llei d’Estabilitat perquè el Senat no tombi l’aprovat al Congrés. Mariano Rajoy va modificar aquesta legislació el 2012 i va donar a la Cambra Alta l’última paraula en la tramitació del camí de dèficit. Es tractaria de revertir aquest canvi fet pels conservadors mitjançant una reforma per la via d’urgència i lectura única. En curt: si el Govern porta abans de vacances el seu projecte a les Corts, el podria aprovar a finals d’agost o a principis de setembre (necessita majoria absoluta al ser llei orgànica, 176 diputats). Amb aquesta modificació realitzada, els aliats no sentirien que el seu vot al Congrés és “improductiu”.

Com va avançar EL PERIÓDICO, aquesta possibilitat va ser oferta per la vicepresidenta, Carmen Calvo, a alguns dels aliats amb els quals mirava d’encarrilar una negociació a última hora.

Malson anunciat

El Govern coneixia el seu fracàs des de dijous a la nit, quan alguns dels seus socis li van traslladar que s’abstindrien.

La ministra d’Hisenda ha donat per fet el fracàs en la votació en el seu discurs a la tribuna. Ha retret als grups que es tanquin a “la trinxera” amb finalitats partidàries en lloc de recolzar Sánchez i ha compromès que es presentaran els Pressupostos (el termini màxim és l’1 d’octubre). Ha insistit que si no hi ha entesa amb els grups "torna al camí anterior".

“Farem un Pressupost que simbolitzi el canvi, no som ingenus, no serà fàcil, però continuarem treballant amb il·lusió”, ha afirmat.

El PP, que també ha rebutjat la proposta, ha opinat que la relaxació de l’objectiu de dèficit implica un endeutament més elevat i que no consentiran “que parin trampes als espanyols”. El seu nou líder, Pablo Casado, ha opinat que la debilitat de Sánchez al Parlament l’hauria de portar a una reflexió sobre la seva continuïtat.

Units Podem ha confirmat la seva abstenció i ha assenyalat que estan oberts a negociar amb el Govern millores en el camí de despesa. “Apuntala una estratègia de desmantellament del públic i desamortització de les conquestes del moviment obrer”, ha retret el líder d’IU, Alberto Garzón. Els 'comuns' demanen al Govern que s’esforci a renegociar i insisteixen que no podien validar una proposta mentre el PP continua tenint el botó nuclear per revertir la decisió del Congrés al Senat. 

Ciutadans, que hi ha votat en contra, ha criticat que la proposta del Govern impliqui“una pujada d’impostos a les classes mitjanes” i han augurat una “pujada massiva” de la fiscalitat.

ERC ha instat el Govern a negociar i ha insistit que "el problema català no se soluciona amb bona cara i un parell de dècimes més en el dèficit". El PNB hi ha votat a favor. Considera que la previsió del Govern s’ajusta a la realitat econòmica. 

El PDECat ha insistit en el seu "ànim de col·laborar" , però ha demanat gestos. "Això no és un contracte d’adhesió, hauran d’aportar nous incentius i els instem que ho facin", ha assenyalat el diputat Ferran Bel, que ha insistit a la ministra d’Hisenda perquè reformi la Llei d’Estabilitat i alleugerir les cotilles als ajuntaments.  

Compromís ha argumentat que s’ha d’entendre la seva abstenció com un exercici de confiança i ha comminat Sánchez a negociar per a una nova votació al setembre. 

Abstenció anunciada

En tot cas, els aliats estan convençuts que la rebolcada d’aquest divendres no posa en perill l’estabilitat del Govern. No creuen en l’envit d’unes eleccions anticipades. Ni els interessa que n’hi hagi. Insten l’Executiu a negociar. I a negociar millor.

La qüestió és arribar a acords en la tensió que s’obre entre uns socis que es volen desmarcar amb una dialèctica dura per donar aliment a les seves parròquies i la necessitat de continuar sostenint a Sánchez a la Moncloa per aprovar mesures que els beneficien (especialment els partits que governen). 

¿Excés d’optimisme?

Notícies relacionades

Els socis de Sánchez no volien 'tacar-se' aquest divendres recolzant el Govern amb un camí que no els encanta amb la certesa que el PP tombaria aquesta proposta dilluns al Senat per aclaparadora majoria absoluta dels conservadors. No es volen desgastar amb un vot "improductiu" i necessiten transmetre al president que el seu suport "no és gratis". De fet, els aliats han assistit perplexos a l’"optimisme excessiu”de la Moncloa en les negociacions, que van començar tard.

Consideren que els socialistes van comptar massa ambconvèncer el PPgràcies a la relaxació dels objectius de dèficit, que dona 2.400 milions d’oxigen a les comunitats autònomes. Lamenten que la ministra d’Hisenda no contactés amb els portaveus fins a veure les orelles al llop, dissabte passat, dos dies després que les autonomies governades pel partit conservador votessin en contra del camí de dèficit.