VOTACIÓ DE VERTIGEN

Sánchez ofereix reformar la llei d'estabilitat per salvar el dèficit

Amenaça de tornar al camí restrictiu del PP i demana responsabilitat als seus aliats

zentauroepp44454932 sanchez macron180726201316

zentauroepp44454932 sanchez macron180726201316
zentauroepp44356979 madrid  17 07 2018 politica pleno extraordinario el presiden180717093417

/

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Fidel Masreal

Votació vertiginosa avui al Congrés. Pedro Sánchez es juga l’estabilitat de la legislaturasi no aconsegueix tirar endavant el camí de dèficit, el primer tràmit per poder presentar l’avantprojecte dels Pressupostos del 2019 a la tardor. L’Executiu redobla els seus esforços negociadors perquè ahir a última hora continuava sense tenir amarrats els recolzaments imprescindibles. Només té els cinc sís dels diputats del PNB.

El president socialista, ja a la nit, va confirmar que la seva voluntat és esgotar la legislatura fins al 2020, va fer una crida a la responsabilitat i va avisar que, si no s’aprova, es torna al camí planificat pel PP, cinc dècimes més restrictiu. «Cadascú que assumeixi les seves responsabilitats. El Govern assumirà la seva: plantejar els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019, i ho farem amb aquest camí o amb l’anterior», va advertir, després de rebre el seu homòleg francès, Emmanuel Macron. Mentrestant, la Moncloa esgotava les últimes hores de la negociació en dues direccions.

D’una banda, atendre les reclamacions particulars de cadascun d’aquests socis, que són diverses. De l’altra, garantir-los que el seu vot no és en va, no és improductiu, no és un compromís que la majoria absoluta del PP al Senat convertiria en estèril al tombar la proposta que s’aprovés avui al Congrés dels Diputats.

Via d’urgència

¿Com? La vicepresidenta,Carmen Calvo, va transmetre dimecres a alguns dels seus socis la proposta del Govern de reformar per la via d’urgència i lectura única l’article 15 de laLlei d’Estabilitat Pressupostària, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts de màxima solvència. Mariano Rajoy la va modificar el 2012 per donar a la Cambra baixa l’última paraula en la tramitació del camí de dèficit. Ara, Sánchez es planteja revertir-la i tornar al Congrés la decisió final, com passa en la resta d’assumptes parlamentaris. 

No obstant, la reforma difícilment pot validar-se abans de l’estiu. Ha de ser aprovada pel ple i no valdria el vistiplau de la Diputació Permanent. Si es fa mitjançant un projecte de llei, el tràmit és més ràpid que amb una proposició, ja que aquesta última necessita prèviament una presa en consideració. L’Executiu sí que podria enviar el projecte de llei a les Corts ara i aprovar-lo a final d’agost, com a expectativa més optimista.

Fonts que han dialogat amb el Govern expliquen a aquest diari que l’Executiu confiava que el PP no vetariael camí de dèficit al Senat. Consideraven que la flexibilització en els objectius marcats per Brussel·les, que dona un baló d’oxigen de2.400 milionsa les autonomies, era un argument de pes perquè els conservadors validessin la proposta a la Cambra Alta, on atresoren majoria absoluta. Segons les mateixes fonts, la reiterada negativa del PP, que ha ignorat les crides a la "responsabilitat", ha obligat la Moncloa a maniobrar en els últims dies. Alguns socis critiquen també la voluntat negociadora de l’Executiu.

Negociació al límit

Posen un exemple. L’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, es reunia amb els portaveus dels grups parlamentaris setmanes abans de portar al Congrés el camí de dèficit. L’actual titular, María Jesús Montero, els va trucar (asseguren) dissabte passat, dos dies després que les comunitats del PP votessin en contra de l’objectiu de dèficit en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Malgrat les dificultats, Sánchez confia a obtenir aquest divendres el mateix suport parlamentari que va tenir en la moció de censura, l’1 de juny, tot i que ara els seus socis posen un preu més alt als seus recolzaments. 

Notícies relacionades

El PDECat es mou entre l’abstenció i el 'sí'. Units Podemha decidit preliminarment abstenir-se, però podria variar la seva posició. Compromís ho decidirà just abans que comenci el debat. Ningú dubta que lacoordinació entre aquests tres aliats, que es miren de reüll, serà determinant per inclinar la balança.

El Senat té previst el ple per dilluns vinent i, tret de sorpreses, el PP rebutjarà la proposta del Govern.