Polítics catalans presos

El Constitucional rebutja excarcerar els exconsellers Rull i Turull

El Tribunal manté la presó provisional i sense fiança dels polítics

zentauroepp42629324 madrid  23 03 18  llegada al tribunal supremo de jordi turul180518202823

zentauroepp42629324 madrid 23 03 18 llegada al tribunal supremo de jordi turul180518202823 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat la suspensió de la presó provisional i sense fiança dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, a la presó des del mes de març passat.

En una interlocutòria, el tribunal de garanties rebutja suspendre les resolucions del jutge d’instrucció, Pablo Llarena, i de la Sala d’Apel·lacions del Suprem perquè això podria equivaler a un "atorgament anticipat d’empara".

Els exconsellers van argumentar davant del TC que la mesura cautelar de presó preventiva vulnera el seu dret a la participació política, a la llibertat i a l’accés a càrrecs públics, a més de qüestionar la imparcialitat del jutge Llarena.

Segons el seu parer, l’ingrés a la presó responia a un intentd’evitar que Turull fos designat president de la Generalitat en el ple d’investidura que havia de començar el 24 de març, un dia després que Llarena decidís enviar de nou a la presó preventiva Turull, Rull, Carme Forcadell i dos exconsellers més.

El TC va decidir formar una peça separada i demanar al·legacions al Ministeri Fiscal i als sol·licitants en empara.

Ara, en una interlocutòria de la qual ha sigut ponent la vicepresidenta del tribunal, Encarnación Roca, el tribunal de garanties remarca la doctrina constitucional, que estableix que, tot i que la mesura cautelar de privació de llibertat causi perjudicis irreparables, la suspensió equivaldria "a l’atorgament anticipat d’empara".

Notícies relacionades

I això no es pot resoldre en aquest incident cautelar, sinó quan el tribunal resolgui sobre el fons de la queixa, afegeix el Constitucional.

Respecte a l’eventual perjudici en la participació en assumptes públics que els exconsellers van al·legar en el seu recurs, el Tribunal aclareix que "tal limitació es recolza precisament en la seva situació de pres preventiu", i afegeix que "l’objecte principal d’aquest recurs d’empara és únicament i exclusivament valorar l’ajustament constitucional de les mesures cautelars de presó provisional que mantenen les resolucions judicials impugnades".