REUNIÓ CLAU

El Govern espanyol escoltarà la Generalitat sobre els presos i el referèndum sense comprometre's a res

El Govern opinarà sobre els "drets i llibertats" i les "vies de participació" dels catalans en la comissió bilateral

La primera reunió després de set anys es farà a Barcelona dimecres vinent, 1 d'agost

zentauroepp44144917 madrid  04 07 2018 politica comparecencia este mediodia en e180704123839

zentauroepp44144917 madrid 04 07 2018 politica comparecencia este mediodia en e180704123839

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Fidel Masreal

El Govern espanyol i la Generalitat han pactat una fórmula una mica ambigua per fixar l’ordre del dia de la primera reunió que celebraran després de set anys, el pròxim 1 d’agost a Barcelona, i que permetrà als dirigents catalans expressar la seva opinió sobre la situació dels presos, els fugits i el referèndum. El Govern exigia poder abordar aquests assumptes per celebrar la trobada i finalment tindrà l’oportunitat de parlar-ne, tot i que el document no inclou cap d’aquests termes de manera explícita, i no compromet l’Executiu espanyol.

La redacció final queda així: "Consideracions de la Generalitat sobre la situació política a Catalunya: En matèria de drets i llibertats. En relació amb les vies de participació ciutadana en les decisions sobre el seu futur polític". La posició és similar a la que va adoptar el president del Govern espanyol davant de la reunió amb Quim Torra, en la qual es va poder "parlar de tot" Quim Torraperò això no implicava que l’Executiu central estigués disposat a negociar determinades demandes. A diferència de llavors, els dirigents polítics presos ja han sigut traslladats a centres penitenciaris catalans.

Notícies relacionades

El Govern central també ha introduït en l’ordre del dia una crida a la Generalitat perquè participi en les converses que es mantenen en diferents fòrums amb la resta d’autonomies. "Consideracions de l’Estat sobre la participació de la Generalitat en òrgans multilaterals", mostra l’ordre del dia. El president Torra s’ha negat fins ara a assistir a conclaves amb la resta de territoris, com l’últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que abordava el difícil tema del finançament.

L’ordre del dia de la comissió bilateral Govern espanyol-Generalitat també inclou un informe sobre la relació de cooperació, els traspassos pendents; una anàlisi de la conflictivitat competencial plantejada davant del Tribunal Constitucional; els compromisos econòmics i fiscals en infraestructures i transports; l’intercanvi d’informació legislativa en l’àmbit educatiu i lingüístic, i acció exterior de la Generalitat (que haurà de notificar al Govern central les pròximes obertures de delegacions a l’estranger).