CONSULTA TELEMÀTICA

Les bases de l'ANC avalen les llistes unitàries per a les municipals

El 87,8% dels socis ratifica l'actitud del secretariat nacional per aconseguir "la majoria d'alcaldies republicanes"

jregue42649225 graf9730  barcelona 24 03 2018   los nuevos miembros del sec180702133251

jregue42649225 graf9730 barcelona 24 03 2018 los nuevos miembros del sec180702133251 / MARTA PEREZ

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC ja té una estratègia pròpia per a les pròximes eleccions municipals. Les bases de l’entitat sobiranista han decidit avalar la proposta del secretariat nacional per posar en marxa llistes unitàries independentistes als municipis de més de 25.000 habitants per tal d’aconseguir "la majoria d’alcaldies republicanes". Als més petits, cada assemblea territorial en valorarà la idoneïtat juntament amb la direcció.

La cúpula de l’entitat sobiranista tanca amb oxigen una aposta que va generar controvèrsia interna durant una trobada extraordinària l’1 de juliol passat. I és que les tensions desencadenades entre els secretaris generals contrasten amb un majoritari suports dels associats a la idea guanyadora. El 87,8% (9.924 vots) hi ha donat el seu plàcet, davant un 12,2% de rebuig, en una consulta telemàtica en la qual ha participat un 28,53% del cens (11.304 vots), la xifra de participació més elevada fins ara.

Un 66% dels vots dels secretaris generals es va decidir per la mateixa opció, davant un 34% que la va rebutjar. Però un 40% va advocar per una segona via: recolzar totes les llistes que defensin el procés i no interferir en les aliances que han de teixir o no els partits a nivell municipal, una alternativa que va quedar derogada pel 57% dels assistents. El malestar es va estendre quan només es va difondre l’opció majoritària en la trobada i sobre l’única que han pogut decidir els socis.

Segons ha informat l’ANC en un comunicat, a partir d’aquest mateix dijous iniciaran una ronda de contactes amb partits i entitats de la sobirania per forjar acords i incentivar la suma. Arabé, ERC va donar un cop de porta a la proposta just després de conèixer-la, la CUP va passar de llarg i el PDECat va posar condicions i va apostar per fer "cirurgia fina" a l’hora de confeccionar-les.

Convergir amb els partits

La proposta de l’ANC reposa sobre el joc de cadires necessari per alçar la vara. Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), s’ha de provar d’aconseguir la majoria absoluta d’edils per prendre el control del consistori, tot i que, en el seu defecte, assoleix l’alcaldia la llista més votada. Procuren la concentració del vot i posar entre les cordes les eventuals aliances dels comuns amb els partits constitucionalistes, que en alguns municipis poden ser decisives.

En el catàleg d’arguments facilitat als socis, defensen que el municipalisme, com a administració més pròxima a la ciutadania, permet poder "percebre els avantatges tangibles dels valors republicans". Asseguren que "triomfen" quan convergeixen els partits i la societat civil, i posen com a exemple el referèndum de l’1-O: "Vam vèncer estratègicament i políticament".

L’entitat sobiranista argumenta que, sense el seu paper protagonista, les formacions polítiques "tendeixen a perpetuarl’statu quo i la seva projecció ad infinitum". Per això, demanen un "esforç col·lectiu i transversal per implantar la república que superi de llarg el legítim interès ideològic que confronta els partits".

La confecció de les llistes

L’ANC crearà una Junta Municipal de Primàries, sotmesa a la Junta Nacional, que s’encarregarà de controlar tot el procés. Els votants s’hauran d’inscriure necessàriament en un registre, igual que els candidats. Aquests últims, a més, hauran de segellar el seu compromís amb "la implementació de la república" i firmar un document d’adhesió.

Cada postulant haurà de presentar un nombre mínim d’avals, depenent de la dimensió del municipi. El programa electoral es confeccionarà de manera "assembleària" i serà validat pels que s’hagin registrat com a votants.

Notícies relacionades

La Junta publicarà la llista electoral segons el nombre de suports rebut i s’establirà un percentatge mínim de vots que els candidats hauran d’aconseguir per formar part de la papereta. El nom no pot entrar en conflicte amb cap que encapçali les llistes existents i ha de ser elàstic per encaixar en tots els municipis.

L’entitat sobiranista preveu que aquest procés se celebri entre mitjans de novembre i desembre i que sigui "el més simultani possibles" per incidir en l’agenda.

Temes:

ANC