CONGRÉS DEL PP

Santamaría i Casado es disputen els últims indecisos

El marianisme i l'aznarisme s'enfronten en la batalla per elegir el successor de Rajoy

Els candidats anunciaran just abans de la votació la composició dels seus equips

zentauroepp44394540 soraya rajoy180720201240

zentauroepp44394540 soraya rajoy180720201240

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

El PP coneixerà aquest dissabte al migdia el nom del seu nou líder. El congrés extraordinari del qual sortirà el successor de Mariano Rajoy va començar aquest divendres sense un vencedor clar. Fa dies queSoraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado es proclamen guanyadors, però, ja sigui per assegurar-ho o perquè no ho veuen del tot clar, els seus equipsm admetien que pensaven contactar fins ben entrada la nit amb els compromisaris indecisos. En total són 3.082 delegats els que elegiran el futur president del PP i candidat a les eleccions generals.

La primera jornada del congrés exprés, de tot just dia i mig i sense debat de ponències, va tenir un protagonista clar: Rajoy. Malgrat els missatges que ha enviat en privat criticant que alguns dirigents s’hagin pronunciat a favor de Casado, l’excap de l’Executiu no va assenyalar públicament quin dels dos finalistes prefereix i va prometre lleialtat. No obstant, quan en el seu discurs va reivindicar el seu llegat com a president del Govern i del PP hi va haver qui va pensar que també remarcava la tasca desenvolupada per Santamaría durant aquests últims deu anys en què ha sigut la seva mà dreta, primer a l’oposició i després a la Moncloa. "Ha fet un balanç de la seva vida política", va respondre la candidata quan se li va preguntar a l’acabar la jornada si havia sentit el recolzament de Rajoy en aquesta part del discurs.

La neutralitat pública de l’excap de l’Executiu va ser remarcada amb una doble intenció per diversos dirigents del partit a l’arribada al congrés. Va ser el cas del president de la XuntaAlberto Núñez Feijóo. El dirigent autonòmic no ha donat suport finalment a Casado, malgrat la seva proximitat a l’aspirant. "M’estranyaria que Rajoy es posicionés per un candidat de la mateixa manera que a ell s’estranyaria molt si jo em pronunciés", va assegurar. L’abraçada entre els dos gallecs, almenys davant de les càmeres, va ser fred.

Una dreta sense complexos

En aquest conclave, els dos aspirants finalistes representen dues de les famílies que en els últims anys més s’han distanciat en el si del partit: els partidaris de José María Aznar i els partidaris de Rajoy. Casado (Palència, 1981), al qual fa tot just dos mesos se’l considerava gairebé fora de la política pels dubtes sobre el seu màster (que continuen sent investigades en un jutjat), va aconseguir colar-se en la carrera successòria quan ningú en el partit pensava que era possible passar del dirigent gallec el diputat. Ungit indirectament per Aznar durant la campanya i ajudat per col·laboradors propers al president de la FAES, Casado ha defensat una dreta sense complexos. Celia Villalobos, defensora de Santamaría, va intentar atiar aquesta idea i va denunciar a l’arribada al congrés que a l’equip del diputat hi ha polítics "d’extrema dreta".

Amb la possible victòria del polític de Palència seria com si Rajoy patís un altre fracàs més, després de la moció de censura que el va treure de la Moncloa al juny. La relació entre els dos expresidents és pèssima, com s’ha demostrat en nombroses ocasions en els últims anys i que ha tingut com a últim episodi aquest mateix conclave, al qual Aznar no ha sigut ni tan sols convidat.

La millor per guanyar Sánchez

Santamaría (Valladolid, 1971) representa el marianisme. El dirigent gallec s’ha recolzat en ella en els assumptes més difícils, des del recurs contra l’Estatut,  el 2006, fins a la crisi de l’ebola, ell 2014, i el desafiament territorial. La val·lisoletana ha dissenyat una campanya en la qual ha remarcat la seva capacitat dialèctica i el seu potencial davant del votant del PP, reflectit en les enquestes. Ella és la millor per guanyar a Pedro Sánchez en les pròximes generals, ha repetit durant la campanya.

Notícies relacionades

L’exvicepresidenta, vencedora de la primera volta, en la qual va aconseguir una diferència de tot just 1.500 vots sobre Casado, ha intentat que el seu contrincant fes un pas enrere per configurar una llista d’unitat. No ha tingut èxit. El diputat de Palència considera que la victòria de Santamaría va ser per un estret marge i que ell sí que ha demostrat que pot "integrar", ja que ha aconseguit atraure els altres candidats de la primera fase (María Dolores de Cospedal, José Manuel García-Margallo, José Ramón García-Hernández i Elio Cabanes).  

La jornada de dissabte començarà amb la presentació, abans de les nou, de les llistes de cada finalista per liderar el partit (35 persones que els acompanyaran en el comitè executiu nacional i 30 en la junta directiva nacional). Després cada aspirant tindrà 30 minuts per al seu discurs. Llavors s’obriran les urnes i els compromissaris tindran la paraula.