CAUSA PER REBEL·LIÓ

Puigdemont pot tornar a ser candidat tot i que continuï suspès

La decisió de Llarena permet als fugits moure's per tot el món, tret d'Espanya, però s'arrisquen que es torni a instar la seva entrega

L'expresident no podrà tornar a Catalunya fins que hagin transcorregut els 20 anys fixats perquè prescrigui la rebel·lió

zentauroepp44352579 graf1606  barcelona  16 07 2018   el expresidente catal n ca180716224223

zentauroepp44352579 graf1606 barcelona 16 07 2018 el expresidente catal n ca180716224223 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La decisió del jutge Pablo Llarena de rebutjar l’entrega de l’expresident de la GeneralitatPablo Llarena Carles Puigdemont, a l’haver-se limitat per Alemanya únicament al delicte de malversació, no ha de ser necessàriament tan positiva per als seus interessos, almenys polítics, com des del seu entorn s’està venent a través de les xarxes socials. L’expresident no podrà tornar a Espanya durant els pròxims 20 anys, els que resten perquè prescrigui el delicte de rebel·lió pel qual ha sigut processat i pel qual el magistrat va acordar la seva suspensió de funcions com a diputat. I 20 anys són molts.

El que sí que podrà és tornar a ser candidat en futurs comicis, perquè la llei electoral només impedeix que es presentin els condemnats en sentència, tot i que no sigui ferma. Aquesta previsió de la llei orgànica de règim electoral general no afecta la suspensió automàtica de funcions dels processats en ferm per rebel·lió, com és el seu cas o el de l’exvicepresident Oriol Junqueras, prevista en el 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Per això les seves circumstàncies serien les mateixes que les actuals, una vegada que el Parlament procedeixi complir la interlocutòria en aquest sentit de Llarena.

És a dir, que si Junts per Catalunya o qualsevol altre partit decideix obviar el hàndicap que fa que el seu cap de llista només pugui fer campanya a distància –perquè si trepitja Espanya seria immediatament detingut i ingressaria a la presó–, Puigdemont tornarà a ser elegit i obtindrà l’acta de diputat. No obstant, com que estarà suspès, no podrà votar al Parlament ni delegar el vot, la qual cosa significarà desaprofitar un dels escons obtinguts. 

Notícies relacionades

La decisió de Llarena de rebutjar la seva entrega fa que a Espanya segueixi processat per rebel·lió, la qual cosa frustra qualsevol possibilitat que torni a ser investit president, una opció que sí que hauria tingut en el cas que el magistrat s’hagués resignat a jutjar-lo només per malversació, ja que, al tractar-se d’un delicte patrimonial, amb reintegrar la quantitat malversada s’entendria reparat el mal i no hauria d’ingressar a la presó. Intentar-ho des de l’estranger ja va ser atallat pel Tribunal Constitucional.

Reactivar a conveniència

Com que el jutge ha renunciat a les ordres de detenció europees i internacionals, tant Puigdemont com els altres fugits de la justícia espanyola, els exconsellersToni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, així com la secretària general d’ERC Marta Rovira, es podran ara moure per tot el món, tret de tornar a Espanya. Tot i que haurien de pensar bé on dirigeixen els seus passos. Segons fonts jurídiques, aquestes ordres sempre poden ser reactivades pel Tribunal Suprem per tornar a intentar la seva entrega a través d’una euroordre, si es tracta d’algun país europeu més pròxim als interessos espanyols, o d’una extradició.