XOC INDEPENDENTISTA

El Suprem calma el cisma entre JxCat i ERC

Les dues forces independentistes releguen la seva crispació per unir-se en el clamor per la llibertat dels presos

Batet assegura que la crisi "s'encarrila positivament" i que exploren vies per "millorar" la seva coordinació

zentauroepp44366869 parlament bertran180718120020

zentauroepp44366869 parlament bertran180718120020

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Fidel Masreal

La negativa del jutge Pablo Llarena a entregarCarles Puigdemont sense atribuir-li el delicte de rebel·lió va calmar les turbulentes aigües que segueixen el seu curs en el si de l’independentisme. JxCat ERC van celebrar la resolució i la van qualificar de "victòria". Van abraçar l’"èxit" de l’estratègia dels fugits sota la premissa d’"internacionalitzar" el conflicte català i van exigir al Govern del PSOE que dictés a la fiscalia la retirada de les acusacions en la causa pel procés.

Postconvergents i republicans van qualificar la maniobra del Tribunal Suprem (TS) de "ridícul internacional" i van clamar per la llibertat dels empresonats, al suposar que el rebuig del delicte de rebel·lió per part del tribunal alemany de Schleswig-Holstein hauria de comportar la seva excarceració.

La notícia va esclatar en plena reunió del grup parlamentari de JxCat, amb Puigdemont al comandament via Skype, sota el propòsit d’avaluar les conseqüències de la topada amb ERC i mesurar l’impacte del seu intens encreuament de retrets. Es va absentar el president de la Generalitat, Quim Torra, que s’entaulava alhora amb el vicepresident republicà, Pere Aragonès, a fi d’apaivagar el cisma que es va desencadenar dimecres al Parlament. Els republicans, en canvi, no van oficialitzar cap trobada.

Crisi "encarrilada"

La ferida continua oberta entre els socis de Govern. Cadascú manté el que ja ha defensat, uns que hi havia un suposat acord previ que Torrent va incomplir i els altres que no hi havia cap pacte. I el desacord es va evidenciar de nou en la compareixença de JxCat: "La decisió [del jutge Llarena] demostra que suspendre al president Puigdemont hauria sigut un error", va entonar el portaveu Albert Batet. Això sí, el postconvergent va assegurar que la crisi "s’està encarrilant de manera positiva" i que exploren "nous mecanismes de coordinació amb ERC" per evitar "que el que va passar es repeteixi".

Puigdemont va prendre la paraula a través d’Instagram a primera hora del matí, després del seu silenci durant la tensa jornada de dimecres. "El repte que tenim per davant requereix superar velles estructures, desconfiances, interessos, rancors. L’objectiu ho exigeix. Compto amb tots vosaltres. República catalana", va escriure a la xarxa social.L’ANC, per la seva part, va demanar "responsabilitat" i "unitat" a JxCat i ERC.

'Pressing' a Sánchez

El president de la Generalitat es va felicitar pel fet que, segons el seu parer, tant Puigdemont com la resta de desplaçats siguin ara "lliures" i hagin aconseguit "demostrar" que "no hi ha espai a Europa per a trampes o menús a la carta". Aragonès va coincidir en les paraules del president, i va afegir que la retirada "aïllava Espanya del sistema de cooperació europeu".

Notícies relacionades

Torra va sentenciar que la justícia espanyola ha quedat feta malbé i que ha quedat demostrada la seva "falta de credibilitat". Amb aquest al·legat va concloure que l’"estratègia judicial" del Suprem "cau com un castell de cartes" i va instar Sánchez a intervenir en l’assumpte per acabar amb l’"arbitrarietat" i fer marxa enrere en la "persecució" dels dirigents sobiranistes. Alhora, va urgir la "immediata posada en llibertat" de tots ells.

L’anunci de la fiscalia que rebutjava la petició d’excarceració va fer enfadar les dues forces sobiranistes. Els postconvergents li van proposar un intercanvi de cromos a Sánchez: "Ja que demanen gestos, com el que va tenir l’independentisme votant favorablement a la seva investidura, la fiscalia podria fer el mateix que va fer José Luis Rodríguez Zapatero a l’arribar al Govern: retirar les causes contra la Mesa del Parlament Basc", va picar l'ullet Batet.