ELECCIÓ DE LÍDER A LES FILES CONSERVADORES

El dia que Aznar va prohibir a Rajoy explicar al seu pare que era el successor

L'ara responsable de la FAES va escollir a dit el seu dofí i li va exigir guardar el secret

El polític gallec s'acomiada aquest divendres en un conclave en el qual el seu antecessor no està convidat

undefined28437812 madrid  23 01 15  mariano rajoy y jose maria aznar en la con180719193453

undefined28437812 madrid 23 01 15 mariano rajoy y jose maria aznar en la con180719193453

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Quan Mariano Rajoy va saber oficialment que seria successor de José María Aznar se li va exigir que no difongués la notícia. Fins i tot, se li va prohibir que l’hi expliqués al seu pare. El més cridaner de tot és que aquesta anècdota, que amaga mar de fons, no l’ha revelat mai el polític gallec, sinó qui va decidir el què, el qui, el com, el quan i el perquè del seu propi relleu sense militància o compromissaris pel mig. Sí, Aznar. El mateix que ara lamenta no estar convidat al conclave d’aquest divendres, després de renegar públicament de les seves sigles i que rep per resposta del president del comitè organitzador, Luis de Grandes, que no oblidi que va renunciar a la presidència d’honor i que ha tractat "amb menyspreu" la seva organització. Que lluny que queda aquell altre estiu successori...

 "El divendres 29 d’agost del 2003, al finalitzar el Consell de Ministres, vaig demanar-los a tots que es quedessin:   [...]. Ha arribat el moment. Vull que sapigueu que he donat instruccions al secretari general del partit, Javier Arenas, perquè convoqui un Comitè Executiu dilluns que ve i una Junta Directiva dimarts. Vull proposar al partit la persona que crec que ha de ser el pròxim candidat a la presidència del Govern", relata l’ara responsable de la FAES en un dels seus llibres de memòries, publicats per Planeta.

Lleialtats o xecs en blanc

La tarda d’aquell divendres va cridar els seus dirigents regionals per dir-los que la decisió estava presa –sense aclarir res més- i els va demanar suport. "Tots em van mostrar el seu recolzament", presumeix l’expresident rememorant l’escena. Es pot destacar la naturalitat amb què llavors es firmaven xecs polítics en blanc a les files conservadores, ara que quan falten hores per al Congrés del PP en què s’escollirà entre Soraya Sáenz de Santamaría Pablo Casado es continuen fent comptes a les dues candidatura sobre quin serà el vot dels compromissaris.

Continuant amb el relat d’aquell divendres del 2003, Aznar va sol·licitar a última hora a Rajoy que anés a la Moncloa. Reunió al despatx presidencial. "President, prefereixo que no em diguis el que intueixo que em diràs. Però vull que sàpigues que sempre t’estaré agraït. Mai oblidaré que m’has fet cinc vegades ministre i, a més, vicepresident del Govern. Amb això, totes les meves aspiracions polítiques estan més que satisfetes", recorda l’ara president de la FAES que li va dir el gallec. "Gràcies, però ho diré: Crec que tu ets la persona adequada", li va contestar.

Segons la versió d’Aznar, va ser una reunió breu però intensa en emocions". "Aquesta conversa és només entre nosaltres, perquè la convocatòria amb els altres [Rodrigo Rato i Jaime Mayor Oreja], i tu mateix, serà demà. Ell em va preguntar:  ‘¿Ni tan sols al meu pare?’. ‘Ni tan sols al teu pare’".

Dinar a Quintos de Mora

A partir d’aquí, Aznar va comunicar l’endemà la decisió que havia pres amb el dit a la resta d’aspirants a la successió, al Rei Joan Carles i a Manuel Fraga. "El Rei va prendre nota de la decisió i Fraga em va dir: ‘Me n’alegro perquè has triat la millor opció’. No estic segur que fos el que pensava però aquestes van ser les seves paraules. Després li vaig dir a Mariano: ‘Ja pots trucar al teu pare’".

Notícies relacionades

El diumenge 31 d’agost Aznar i Rajoy, acompanyatsd’Ana Botella i Elvira Fernández, van dinar junts a la finca de Quintos de Mora. Va ser allà on Aznar va emfatitzar davant del seu delfí "que difícil que és encaixar" un procés successori, tal com va comprovar amb Fraga. Li va insistir que fes a partir de llavors les coses "al seu aire", que escollís els seus equips i que si no ho trobava necessari, ni li truqués.

Aquest va ser el camí que va triar el gallec, el d’anar apartant-se del seu predecessor. Però Aznar no ho va portar ni ho porta bé, per molt que prediqués el contrari. A la vista de tots estan els desacords que tots dos han mantingut en els últims anys per qüestions de tota mena: crisi territorial, víctimes, economia, gestió del partit.... Fins aquest juliol del 2018, que Rajoy s’acomiada en unun congrés obert i Aznar no està convidat a presenciar-lo.