AL PARLAMENT

El PSC es distancia de Cs i el PPC en defensa de la substitució dels processats

Taronges i blaus carreguen contra els socialistes per "alinear-se amb l'independentisme"

La formació de Miquel Iceta es defensa assegurant que vetlla per "acatar" la suspensió

zentauroepp44366862 parlament bertran180718115951

zentauroepp44366862 parlament bertran180718115951

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Fidel Masreal

La presa de distància del PSC respecte als seus aliats constitucionalistes no ha provat bé al grup taronja ni al blau. Malgrat coincidir que la suspensió del ple d’aquest dimecres, que s’havia d’allargar fins dijous, ha sigut una "jornada negra" a causa de la tempesta que ha desencadenat entre els grups parlamentaris, han acusat els socialistes d’alinear-se amb l’independentisme. En la seva defensa, Miquel Iceta els ha qüestionat la seva defensa de la Constitució i ha defensat que la substitució temporal responia a un acatament de l’ordre del jutge d’instrucció del Tribunal Suprem Pablo Llarena, i que contribuïa a més a "normalitzar" el funcionament de les institucions.

"Hi ha qui s’omple la boca de ser constitucionalista, i si en algun moment ho van ser, ara s’obliden dels seus fonaments", ha replicat Iceta davant de l’onada de retretsd’Inés Arrimadas Xavier García Albiol. El dirigent socialista els ha acusat de "sentir-se més còmodes instal·lats en la querella i en el conflicte" i de rebutjar "decisions acordades".

Per al PPC, coincident amb Cs, el sentit del vot dels socialistes "confirma la clara submissió del partit socialista amb els independentistes". "El Govern del PSOE els està posant les coses més fàcils i, com que ja no tenen un enemic exterior, que abans era el Govern del PP, que els plantava cara, necessiten continuar barallant-se, ara entre ells mateixos", ha conclòs Albiol. Arrimadas ha apel·lat a Pedro Sánchez per exigir-li que "deixi de mirar cap a un altre costat" i que desfaci les seves aliances amb el separatisme.

Una vegada conclòs el desacord, Iceta ha afirmat que la seva aposta per ajornar el ple respon a la seva intenció de no obligar la Mesa a entrar "en el terreny de la inseguretat jurídica", tot i que a falta de pactes ha donat per suspesos els processats, per la qual cosa insisteix que no rebran la seva retribució.

Cs insisteix a celebrar el ple

La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha qualificat d’"espectacle lamentable del separatisme" la decisió de la Mesa i ha atribuït el que ha succeït a la "divisió" que segons Cs suposa el procés. Encadenant retrets, ha acusat l’independentisme de "tancar el Parlament" i JxCat d’actuar com "la seu social del partit de Puigdemont".

La conclusió de l’òrgan pilotat per Roger Torrent ha provat especialment malament a les files taronges perquè això suposa deixar de banda el ple monogràfic fixat per a aquesta tarda a petició seva a fi d’abordar l’agenda social i econòmica i la convivència a Catalunya. Per això, Arrimadas ha assenyalat que aquesta maniobra suposa "prohibir la tasca de l’oposició" i ha exigit que es compleixi el reglament i que es convoqui abans del tancament de la Cambra catalana previst per al 31 de juliol. Des del grup socialista, ja han descartat que això ocorri i han fixat per a la tercera setmana de setembre el següent ple. 

La dirigent taronja ha erigit el seu partit com a mur de contenció de les peripècies de l’independentisme perquè ha votat en contra de la suspensió del debat a l’hemicicle, juntament amb la CUP, i "l’únic partit que ha demanat que es compleixi la suspensió dels càrrecs públics", tal com ordena el jutge Llarena.

Notícies relacionades

"Desorientació absoluta"

Els comuns han diagnosticat una "desorientació absoluta, tant tàctica com estratègica" en el comandament del Govern, així com en les dues principals forces independentistes, i ha indicat que això s’ha constatat especialment quan la formació postconvergent s’ha pronunciat de manera dispar. Xavier Domènech ha criticat que Llarena "actuï com a legislador" i contradigui la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i la normativa del Parlament, "perquè no està en les seves funcions", i ha cridat a buscar una solució que activi la Cambra catalana per celebrar un ple "efectiu" i "amb garanties".