FEMINISME

Carmena: "Els homes exerceixen la violència i les dones la pateixen, segons l'OMS"

L'ONU estudia quin ha de ser el paper de la dona a les ciutats del futur

MIA29. NUEVA YORK (NY, EEUU), 17/07/2018.- La alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, habla hoy, martes 17 de julio de 2018, durante su participación en un debate sobre cómo hacer seguras las ciudades para las niñas y adolescentes, en el Instituto Cervantes de Nueva York (EE.UU.). Carmena se encuentra en una visita oficial a Nueva York donde participó en el Foro de Alto Nivel de la ONU sobre Desarrollo Sostenible. EFE/Miguel Rajmil

MIA29. NUEVA YORK (NY, EEUU), 17/07/2018.- La alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, habla hoy, martes 17 de julio de 2018, durante su participación en un debate sobre cómo hacer seguras las ciudades para las niñas y adolescentes, en el Instituto Cervantes de Nueva York (EE.UU.). Carmena se encuentra en una visita oficial a Nueva York donde participó en el Foro de Alto Nivel de la ONU sobre Desarrollo Sostenible. EFE/Miguel Rajmil / Miguel Rajmil (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va afirmar aquest dimecres que malgrat els avanços realitzats en matèria d’igualtat de gènere, aquesta no serà total fins que no s’erradiqui la violència masculina i alhora s’imposi una concepció de sexualitat des de les dones sobre la sexualitat masculina del patriarcat. "Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els homes exerceixen la violència i les dones la pateixen. Les nostres societats han d’avançar cap a nous models igualitaris, no masculins," va assegurar durant la seva intervenció.

En un acte celebrat a la seu de l’Institut Cervantes a Nova York, Carmena va explicar que "la igualtat no serà total fins i tot que (s’)erradiqui la idea que hi pugui haver qualsevol tipus de gest sexual que un home pugui imposar a una dona en contra de la seva voluntat". I va advertir: "Òbviament que si parlem de nenes, no hi ha voluntat possible".

Per l’alcaldessa de la capital d’Espanya, la solució no és creure que es podrà aconseguir amb mesures de seguretat únicament. "No podem vincular la violència a la seguretat perquè mai tindrem prou policies. La seguretat és important però cal erradicar la violència del cor dels individus", va afegir.

La ponència va ser en una xerrada sobre la seguretat de les dones titulada 'Com fer ciutats segures iinclusives amb i per a nenes i adolescents: transformació cap a societats sostenibles i resilients', presentada per l’oenagé Plan Internacional, ONU Dones i l’organització Women in Cities International.

Dones "propietàries de si mateixes"

"Aquest és un pas que ens queda per fer i és essencial. Només serà possible quan aconseguim imposar una concepció de sexualitat des de les dones i no la sexualitat masculina del patriarcat, que té una arrel de poder i de protagonisme respecte a la dona", va afirmar Carmena, que també va parlar del canvi que ha manifestat la ciutat de Madrid, en la qual quan ella era més jove "sentia més por i més inseguretat".

Notícies relacionades

"Quan es genera la idea que les dones són absolutament propietàries de si mateixes, propietàries del seu cos, de la seva personalitat, quan es crea la idea que la dona té la capacitat d’igualtat absoluta amb l’home, a poc a poc es va obrint el camí", va apuntar.

Abans, l’alcaldessa de Madrid va intervenir per segon dia consecutiu a la seu de les Nacions Unides, en aquesta ocasió per defensar els nous models igualitaris a què les societats han d’aspirar. "Soc optimista però alhora soc curosa. Per avançar hem de ser conscients i no és suficient substituir dones per homes. S’ha de substituir el model", va afegir.