CONGRÉS

El PSOE deixa en l'aire la investigació sobre les revelacions de Corinna

Els socialistes decidiran si obren una comissió després d'escoltar el director del CNI

Sánchez anunciarà mesures per evitar l'opacitat en eventuals amnisties fiscals

zentauroepp44347757 madrid  16 07 2018 politica el presidente del gobierno y sec180716122653

zentauroepp44347757 madrid 16 07 2018 politica el presidente del gobierno y sec180716122653

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La majoria dels grups que van recolzar Pedro Sánchez perquè arribés a la Moncloa volen que el Congrés obri una comissió d’investigació per aclarir les revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que assenyala presumptes irregularitats fiscals del rei Joan Carles. El PSOE, no obstant, prefereix esperar darrere la “responsabilitat” i no aclareix si recolzarà la iniciativa que promou Units Podem i avalen ERC, PDECat, Compromís i Bildu. Els socialistes prendran la seva decisió després d’escoltar les explicacions que aporti el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, davant del Congrés.

La data de compareixença encara no s’ha decidit. Si no es fa la pròxima setmana, la seva intervenció tindria lloc al setembre. El cap de la intel·ligència exposarà els seus arguments en la comissió de Despeses Reservades –abans coneguda com de Secrets Oficials– que és a porta tancada.

Es dona la circumstància que la representant de Units Podem en aquest òrgan és la portaveu Irene Montero, que no ha pogut seguir l’activitat política al ser mare de dos nens prematurs fa poc, i no podria ser substituïda, atesa la particular casuística que estudia aquesta comissió.

El PSOE, visiblement incòmode amb la polèmica, advoca per esperar al que pugui explicar Sanz Roldán. Considera que, tot i que la seva compareixença és a porta tancada, la “transparència” és un concepte que admet interpretacions.

“El PSOE recolza la decisió del Govern que comparegui i després ja dirà què es farà o què es deixa de fer. De moment això és el que hi ha i no podem avançar res més", va al·legar aquest dilluns el secretari d’Organització, José Luis Ábalos.

Notícies relacionades

Cs comparteix la posició dels socialistes, mentre que Units Podem ha anunciat que presentarà una bateria d’iniciatives per aclarir les presumptes irregularitats.

Anunci del president

Amb aquest teló de fons Pedro Sánchez compareix aquest dimarts al Congrés, on té previst anunciar  mesures per evitar l’opacitat en eventuals processosd’amnistia fiscal. Tot i que el PSOE reclamava la publicació dels beneficiats en l’etapa del PP, a l’arribar a la Moncloa l’equip de Sánchez ha confirmat que,amb la llei a la mà, no pot fer públics els noms amb caràcter retroactiu. Aquesta circumstància deixa poc marge de maniobra que no sigui canviar la legislació per a noves amnisties que pogués fer un govern d’un altre signe polític.