¿TAMBORS ELECTORALS?

Els polítics andalusos s'escalfen a les xarxes socials

PSOE i Cs es barallen a Twitter i deixen en evidència la fragilitat del seu acord d'investidura

zentauroepp35975060 gra052 sevilla  20 10 2016   la presidenta de la junta de an180716184817

zentauroepp35975060 gra052 sevilla 20 10 2016 la presidenta de la junta de an180716184817 / JOSE MANUEL VIDAL

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Al PSOE i a Ciutadans se’ls ha esgotat la bona sintonia a Andalusia, aquella que va permetre a Susana Díaz sortir elegida presidenta de la Junta després de 80 dies de bloqueig i tirar endavant fins a tres pressupostos autonòmics. Els dos partits marquen ja distàncies fins i tot en públic i no dubten a atacar-se directament a les xarxes socials. L’escenari perfecte per poder justificar davant de la ciutadania que els socis ja no s’entenen, i que, com que no hi ha estabilitat, és necessari un avançament electoral, segons pressenten els partits de l’oposició.

“Comença el relat, o el conte, segons es miri, de la ruptura per a les eleccions. Res de nou sota el sol”, va lamentar lacònic aquest dilluns el líder d’IU a Andalusia, Antonio Maíllo, recollint la irada resposta de la presidenta andalusa a un acte públic del líder de Cs, Albert Rivera, en la comunitat.

Les xarxes socials es van convertir així aquest dilluns en l’eina perfecta per mostrar el tan gastat “relat” polític, la història que permet persuadir el ciutadà i potencial votant, en aquest cas que no hi ha manera possible de mantenir la legislatura i que cal avançar els comicis previstos per al març.

L’atac de Rivera

El primer en colpejar va ser Rivera, qui en l’acte de presentació dels caps de cartell regional i locals, després d’unes primàries exquisides convocades i resoltes en tot just tres dies, marcava distàncies amb qui fins ara havia demostrat entesa. “37 anys ininterromputs de socialisme andalús són massa, no és sa. El repte és tremend: canviar el Govern de l’única comunitat autònoma que no ha canviat de Govern en democràcia”, comentaba en una roda de premsa.

“Si guanyem les eleccions als separatistes a Catalunya, podem guanyar el PSOE a Andalusia i obrir una nova etapa d’il·lusió, reformes i regeneració”, assegurava Rivera en la seva intervenció. Un missatge que repetia posteriorment a Twitter. 

No obstant, pocs esperaven la duresa de les seves crítiques després de tres anys de matrimoni ben avingut contra el seu fins ara soci, el PSOE andalús, a qui va retreure “el victimisme, la corrupció, la mala gestió, el conformisme i la paràlisi” després de dècades al capdavant del Govern de la comunitat.

La reacció de Díaz

Unes paraules poc convenients que Díaz no tardava ni uns minuts a retreure-li. “El senyor Rivera hauria d’entendre que, en política, de vegades es guanya i de vegades es perd i que no pot pagar les seves frustracions criticant sempre els altres. Fa cinc dies que ataca el Govern d’Andalusia. Ja està bé de tantes faltes de respecte”, responia la líder del socialisme andalús.

Notícies relacionades

La presidenta andalusa trobava ràpida resposta per part del líder taronja a la comunitat, Juan Marín, acabat de reelegir candidat a la Junta amb el recolzament del 67% dels afiliats, que deixava clar que en els comicis autonòmics aniran a totes.

“Sortirem a guanyar”

“Atacar i faltar el respecte als andalusos és recolzar els privilegis per a altres territoris o no sortir en 37 anys de les taxes d’atur i abandonament escolar més altes. Els partits es guanyen o es perden, però Andalusia no està condemnada a un Govern conformista; sortirem a guanyar”. Les cartes són ja sobre la taula.