JUDICI AL PROCÉS

Els lletrats del Parlament avalen la suspensió dels diputats

L'informe jurídic avala la substitució temporal i la delegació del vot

zentauroepp43533120 pla mig de president del parlament  roger torrent  durant la180529104604

zentauroepp43533120 pla mig de president del parlament roger torrent durant la180529104604 / Laura Batlle

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Acatar, però no desobeir. El document segellat pel nou lletrat del Parlament, Joan Ridao, avala la solució proposada pel magistrat del Tribunal Suprem: la substitució temporal dels parlamentaris processats. Defensa que per garantir el vot dels diputats suspesos –l’expresident Carles Puigdemont, els exconsellers Oriol JunquerasRaül RomevaJordi TurullJosep Rull, i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez–, aquests poden ser reemplaçats de manera temporal per diputats del mateix grup parlamentari. La solució compliria les premisses del president Torrent, que aquest mateix dilluns va deixar clar que no permetria que cap diputat es veiés obligat a deixar l’acta ni que s’alteressin majories a l’hemicicle.

Els lletrats de la Cambra proposen que un diputat de la Cambra assumeixi "simultàniament la condició de substitut d’un altre diputat suspès del seu mateix grup parlamentari". És a dir, un relleu provisional que permetria "que el diputat suspès exercís el seu dret de vot, així com subscriure les iniciatives parlamentàries pertinents".

L’informe possibilitaria, doncs, que els cinc parlamentaris suspesos mantinguessin les seves actes i que no s’alteressin les majories existents a la Cambra, i garantiria l’efectivitat real dels acords que prenguin en el ple.

Mesura transitòria

Notícies relacionades

L’informe expressa els seus dubtes sobre el fet que l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal pugui aplicar-se en el cas dels diputats suspesos, al considerar que la doctrina assenyala que aquesta mesura afecta "les persones vinculades a grups terroristes". Per això proposa una fórmula de substitució per part d’un diputat del mateix grup parlamentari (transitòriament, a l’espera d’un canvi del reglament que prevegi una substitució temporal amb un nou diputat).

Aquesta solució no exclouria que les defenses dels diputats afectats, que són les parts legitimades, presentin un recurs contra l’aplicació d’aquesta llei, tal com ja han fet. L’informe presentat, a més, conclou que correspon a la Mesa "l’adopció dels acords pertinents, com a òrgan facultat per resoldre els dubtes o llacunes reglamentàries".