Evara sense data concretada

El PSOE sobre l'exhumació de Franco: no hi ha esculls, però hi haurà retard

El Govern busca la fórmula jurídica per traslladar les restes del dictador

Ábalos ha descartat fer-ho aquest mes per la falta de permisos familiars

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

L’exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos difícilment es podrà fer aquest mes de juliol, com s’havia anunciat, però des del Govern i el PSOE intenten rebaixar el nerviosisme que pugui causar una dilació. El partit ha volgut deixar clar aquest dilluns que no hi ha "problemes" ni "esculls" en els plans de l’Executiu i que la mesura tirarà endavant.

L’equip de Pedro Sánchez al capdavant de Memòria Històrica treballa per "configurar" la figura jurídica idònia per ser procedent a l’exhumació. Segons la ministra portaveu del Govern, Isabel Celáa, aquest tràmit és "el matís més complex". 

El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha descartat que hi hagi problemes amb la fórmula jurídica o en les converses amb la família del dictador. "La decisió està presa i s’aplicarà. De vegades els temps no són els que un vol", ha assenyalat en roda de premsa després de la reunió de l’Executiva del PSOE. 

Tampoc Celáa ha volgut comprometre’s a fixar una data. "El Govern no pot confirmar ni negar que sigui al juliol, la intenció hi és, però òbviament volem fer-ho bé i amb totes les garanties", ha resumit.

Protestes tranquil·les

Notícies relacionades

Per la seva banda, la ministra de Justícia, Dolores Delegat, ha confirmat que s’està treballant per a l’exhumació de les restes de Franco, però ha insistit que de moment continua sense haver-hi data per dur-la a terme. "S’està treballant per tenir el millor instrument jurídic", va advertir. En relació amb les protestes d’aquest diumenge al Valle de los Caídos, Delgado ha remarcat que tot "va acabar sense més problemes" i "amb tranquil·litat", fet que no vol dir que no s’hagi d’estar "atents" per si hi hagués un problema d’ordre públic, cosa que segons la titular de Justícia no va passar en els actes d’aquest diumenge.

En un primer moment, el president del Govern, Pedro Sánchez, va apuntar que el trasllat de les restes del dictador es faria aquest mes.