Santamaría i Casado desencadenen la guerra total al PP

L'exvicepresidenta acusa el seu rival de trencar la unitat del partit i burxa en la seva menor experiència

El candidat, que aquest dilluns estarà acompanyat per Cospedal, denuncia la «supèrbia» de la seva adversària

undefined43850704 graf3406  madrid  19 06 2018   la exvicepresidenta del gobie180715174928

undefined43850704 graf3406 madrid 19 06 2018 la exvicepresidenta del gobie180715174928 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La batalla pel poder al PP, un partit acostumat a rentar la roba bruta dins de casa i a elegir els relleus pel vell sistema del ‘dit’, s’agreuja dia a dia, fins a assolir cotes similars a formacions com el PSOE i Podem, molt més proclius a airejar les seves lluites orgàniques. A les portes de la segona volta del procés per nomenar el successor de Mariano Rajoy, que tindrà lloc els pròxims 20 i 21 de juliol amb el vot dels 3.082 compromissaris, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, els dos candidats, s’acusen de ser incapaços d’“integrar”, pecar de “supèrbia” i recórrer al joc brut. La pugna té un component ideològic, amb Casado llançant missatges que se situen a la dreta dels desplegats pel PP quan era a l’Executiu, però se’n deslliura, sobretot, en el pla personal.

Casado, que a la primera fase de les primàries va obtenir 19.967 recolzaments dels militants contra els 21.513 de l’exvicepresidenta, defensa la necessitat d’un debat amb el seu rival. Però la direcció del PP no ho creu convenient, perquè segons el seu parer només contribuiria a aprofundir les ferides internes, i Santamaría tampoc. L’aspirant va justificar aquest diumenge la seva posició argumentant que la negativa a batre’s cara a cara no obeeix a cap interès personal. Al contrari. Casado, va afirmar l’exnúmero dos de Rajoy, perdria en una cita d’aquest tipus. Però qui sortiria més perjudicat, va continuar, seria el mateix PP, en benefici del PSOE, que lidera les enquestes des que va arribar al Govern. Santamaría va condensar així les dues principals crítiques que el seu equip llança a l’adversari: falta de preparació i desinterès per la unitat de les sigles que representa.   

“A mi un debat amb Casado em vindria personalment molt bé. Seria molt fàcil comparar preparació, trajectòria, currículum, experiència, programa... Però no estic al que a mi personalment em vagi bé. Estic al que cosa vingui bé al partit i a Espanya”, va dir a ‘Abc’ l’exvicepresidenta, que va recordar que ella, a diferència del seu rival, té una àmplia experiència en debats amb María Teresa Fernández de la Vega, Alfredo Pérez Rubalcaba, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera.

“La supèrbia no fa guanyar congressos, però sí perdre eleccions”, va contestar Casado durant un acte a Alacant. Va anar més enllà. Sobre dels intents de Santamaría perquè faci un pas enrere després d’haver quedat en segon lloc a la votació directa dels afiliats, el candidat va dir que la trajectòria de la seva adversària mostra que és incapaç d’“integrar”. Per això, va sostenir, els equips dels altres aspirants que no van passar el tall estan col·laborant amb ell i no amb l’exvicepresidenta.

“Hi treballem cinc candidatures juntes [contra ella] i també destacats companys de Govern, com Isabel García Tejerina, Rafael Catalá Juan Ignacio Zoido. Jo sí que soc la integració. Tota la meva vida política m’he dedicat a cosir. Altres candidatures no van ser capaces d’integrar ni dins del Consell de Ministres”, va explicar Casado, que aquest dilluns estarà acompanyat per María Dolores de Cospedal. L’exministra de Defensa, que va ocupar el tercer lloc en la primera volta amb 15.090 paperetes, assistirà a la conferència que el candidat farà a Madrid.  

El polèmic vídeo

No hi ha precedents per calibrar com afectarà el vot dels compromissaris un encreuament d’acusacions d’aquest calibre dins d’una batalla que va pujar diversos graus divendres passat, amb la difusió d’un vídeo anònim molt crític amb Santamaría. La cinta assegura que l’exvicepresidenta no pot “renovar” el PP, perquè el seu principal suport es troba en dirigents històrics com Javier Arenas, Celia Villalobos i Cristóbal Montoro. L’equip de Santamaría va denunciar el vídeo al comitè organitzador del PP i va assenyalar Casado.

Notícies relacionades

“És una prova absoluta de mal gust polític. El PP és l’antítesi d’aquest vídeo”, va dir Santamaría aquest diumenge. “Jo mai acusaria cap altre candidat d’haver fet aquests vídeos contra mi”, va respondre Casado.