Manifestació de franquistes al Valle de los Caídos

Diversos milers de persones es congreguen per protestar contra la decisió de Sánchez d'exhumar les restes del dictador Franco

zentauroepp44323407 people attend a demonstration against plans by spain s socia180715163628

zentauroepp44323407 people attend a demonstration against plans by spain s socia180715163628 / JAVIER BARBANCHO

1
Es llegeix en minuts
Efe / San Lorenzo de El Escorial

Diversos milers de persones han acudit aquest diumenge al Valle de los Caídos per protestar contra la intenció del Govern de Pedro Sánchez d’exhumar les restes del dictador Francisco Franco, a la qual va instar el mes de maig passat en una votació el Congrés.

L’associació Movimiento por España va convocar una “peregrinació nacional” contra l’exhumació i va cridar a participar en un missa a la Basílica del Valle per defensar que el franquisme “no és residual” i que “mig Espanya no vol que Franco sigui exhumat ni el Valle de los Caídos profanat i espoliat”.

Des de primera hora del matí els ponts de l’A-6 direcció al Valle de los Caídos s’han fet de dia amb pancartes amb la cara de Franco i amb el lema “El Valle no se toca”.

Centenars de cotxes

Posteriorment, centenars de cotxes s’han amuntegat a l’entrada del monument, la qual cosa ha provocat embussos als voltants.

A l’entrada a l’església centenars de persones han fet cues acompanyades amb banderes preconstitucionals i amb emblemes nacionals. “Visca Franco i José Antonio”, han sigut els lemes més sonats entre els assistents, alguns dels quals han realitzat salutacions feixistes.

Càntics com el ‘Cara al sol’

Amb càntics com ara ‘Cara al sol’ o insults al president del Govern, Pedro Sánchez, ha transcorregut l’espera per a l’entrada a l’acte religiós, al qual molts no han pogut entrar per la gran quantitat de gent que hi havia a l’exterior.

Entre els assistents a l’acte es trobava un besnet de Franco, Luis Alfonso de Borbón, a qui han fotografiat al costat de participants a l’acte.

L’agrupació organitzadora ha considerat la decisió d’exhumar el dictador com una “infàmia” i ha lamentat que “durant moltes dècades no han estat a l’altura” per defensar Franco.

Notícies relacionades

En una nota difosa abans d’arribar al centre, el Movimiento por España va reclamar els “pelegrins” que davant dels mitjans van acudir “documentats” sobre la “veritat” del lloc per poder contestar correctament els periodistes.

Des de l’entitat s’ha explicat que s’hi quedaran fins a les 17.30 hores, que és quan es realitza l’última missa a la basílica.