L'auge del PSC obriria el ventall d'aliances

La pujada de socialistes, ERC i comuns deixa un eventual nou tripartit a les portes de la majoria

zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159

zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

L’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, o el que és el mateix, el desallotjament del PP del Govern d’Espanya ha tingut, en aquests primers mesos, un doble efecte. A l’espera que les bones intencions es tradueixin, o no, en solucions al conflicte polític obert entre l’Estat i la Generalitat en l’última dècada, i no es repeteixi el que va passar després del govern de José Luís Rodríguez Zapatero, sembla evident que la pugna institucional ha perdut pressió. Les reunions de Sánchez i Quim Torra, així com la dels respectius vicepresidents ho testifiquen. Això ha redundat, segons l’enquesta del GESOP, en benefici d’opcions que són enteses com que estiren menys la corda. Especialment ERC i el PSC, però també els ‘comuns’. Els perjudicats, Ciutadans i JXCat.

La composició del Parlament que dibuixa el sondeig obre la porta a un major nombre d’aliances de les quals es permet l’actual hemicicle. La majoria independentista es mouria entre 69 i 72 escons, però el tronc central, el que sumen ERC i JXCat es quedaria en 61-63, tres menys que els 66 actuals. I és que el creixement de la CUP s’ancora en la recol·lecció del vot de l’independentisme irreductible, el que li dona més pes a la trinxera secessionista i, alhora, atorgaria més inestabilitat a un Govern. De fet, aquestes xifres se semblen molt a les del 2015, quan CDC i ERC es van presentar sota la marca Junts pel Sí. 

Una reedició del tripartit, ara impossible perquè amb prou feines sumen 57 escons, 11 menys dels que garanteixen la majoria absoluta, segons el sondeig es mouria entre els 64 i els 67. És a dir, a un de poder tirar endavant. I la tendència és a l’alça ja que els seus tres components, ERC (que marcaria el compàs, a diferència del període 2003-2010), PSC i ‘comuns’ (hereusd’ICV)  han aconseguit arrencar vots als seus rivals.

Així, per exemple, només el 47,2% dels que van votarJunts per Catalunya afirmen que repetirien, mentre que un 15,9% es ‘passaria’ a ERC. Els republicans capten també un 5,7% dels que van recolzar la CUP. En el sentit contrari, només l’1,8% dels que van optar per la papereta republicana es decantarien ara per l’espai postconvergent i, això sí, un 4,1% ho faria pels anticapitalistes. Es tracta, segurament, d’aquesta porció d’electorat republicà que atribueix a la seva direcció excessiva moderació i poca adscripció a les tesis unilateralistes.

Alta fidelitat republicana

ERC, amb un 71,6% de votant que repetiria, i la CUP, amb un 72,8%, són les forces amb més índex de fidelitat entre el seu electorat. I relacionat amb aquesta dada no sorprèn que només el 17,9% de votants republicans i el 15% d’anticapitalistes es plantegis recolzar altres opcions. La meitat dels postconvergents que acaricien aquesta idea respecte a JxCat.

En el cas del PSC, i a falta que, òbviament, la tendència es consolidi en pròxims sondejos, sembla que ha començat l’Operació Tornada del vot deixat al seu dia a Cs. Dels que van elegir el partit ‘taronja’ fa mig any, un 5% optaria ara pels de Miquel Iceta. Els socialistes també capten un 2% de votants del PP i un 2,9% dels de Catalunya en Comú Podem.

Precisament els hereus de l’espai d’ICV són els tercers amb més fidelitat dels seus votants el 21-D. Un 58,9%. També reben nous recolzaments provinentes de la CUP (un 5,5% dels que van votar anticapitalista per una fuga inversa del 0,7%)

Constitucionalisme indefinit

Notícies relacionades

 Segons les taules que mostren el transvasament de vot, respecte al 21-D, crida l’atenció que la indefinició s’ha apropiat de l’electorat constitucionalista. El 37,4% dels que van votar el PP, el 35% dels que van recolzar Cs i el 39,6% dels ‘socialistes’ afirmen ara que no saben què votaran.

L’hemorràgia de vots del PP cap a Ciutadans segueix oberta. Amb una baixa fidelitat de vot, que a penes supera el 50%, fins al 6,6% dels votants populars agafarien ara la papereta delsd’Albert Rivera i Inés Arrimadas. En el sentit contrari, Ciutadans compta amb una fidelitat del 54,8% i el transvasament al PP és de tot just el 2,3%. Com es ja s’ha comentat, els ‘taronja’ tenen per primera vegada un saldo negatiu amb el PSC. Se’ls en va un 5% i només els acosta un 2,7%.