JORNADES DE SCC

Borrell refusa la ingerència a la fiscalia i demana encarrilar el diàleg

El ministre d'Exteriors assegura que el Govern central «no pot intervenir» en la modificació de les acusacions als presos independentistes

Nega que el dret a l'autodeterminació es contempli en la legislació internacional i dona la petició de Torra per «conclosa»

fcasals44322343 borrell foto bertran180715134723

fcasals44322343 borrell foto bertran180715134723 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha refusat argüir el ‘pressing’ independentista sobre la fiscalia perquè modifiqui les acusacions per rebel·lió després de la clatellada del tribunal alemany i s’ha limitat a definir el disseny de les euroordres. “És un instrument per construir un espai jurídic europeu, en el qual el Govern espanyol i l’alemany no són per a res. I aquesta és la gràcia”, ha proclamat, abans de censurar que els Executius “no hi poden intervenir” i ha recordat que el ministeri fiscal no ha tingut “res a veure” amb la petició d’extradició. “No tirem l’euroordre per la finestra”, ha exclamat. 

Després de la manifestació sobiranista d’aquest dissabte, Borrell ha retret que la “retòrica” del president de la Generalitat, Quim Torra, sigui la mateixa després de la seva trobada a la Moncloa amb el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez. “En la retòrica [del Govern de la Generalitat] no hi ha una gran diferència, i contrasta amb la manifesta voluntat del Govern central d’obrir cursos de diàleg”, ha etzibat, posant de relleu l’“actitud” de Sánchez.

Encara així, ha demanat un “esforç” per entaular un diàleg “amb empatia simpatia i bona voluntat” i deixant de banda el que l’entorpeix. A una conferència a l’escola d’estiu organitzada per Societat Civil Catalana (SCC) a Barcelona, ha estès la mà als independentistes i ha insistit que reprendre les comissions bilaterals figura a l’Estatut i ha volgut treure mèrit dient que “no és un invent genial” de Sánchez. “Reunim-nos, escrutem-los, vegem quins problemes tenen solució i quins tenen un problema d’imaginació. Els problemes imaginaris no es poden resoldre”, ha somrigut, en al·lusió a la independència de Catalunya.

Cop de porta a l’autodeterminació

Notícies relacionades

El ministre ha donat per “conclòs” el diàleg sobre el dret a l’autodeterminació entre els Executius perquè creu que “les posicions estan molt clares” entre tots dos. “El Govern ja l’hi ha dit ben clar, el president no deixarà que s’exerceixi perquè la Constitució clarament no ho permet”, ha sentenciat. “I és que dialogar no significa acceptar”, ha advertit, i s’ha escudat que el dret a l’autodeterminació “no estigui emparat en el dret internacional”. “Mirin, estudiïn una mica de constitucionalisme, perquè només el reconeix Etiòpia i alguna illa del Carib”, ha comentat. “No tenen superioritat moral i nosaltres tenim l’obligació d’expressar el pluralisme polític”, ha conclòs Borrell, aplaudit pels assistents.

El president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, ha considerat que el procés és “un absolut fracàs institucional, polític, social, i de la democràcia” perquè ha provat d’“imposar una visió vuitcentista a una societat oberta i inclusiva”. Així mateix, ha tornat a estendre la mà al’ANC  i Òmnium Cultural per fixar una trobada per “rebaixar la tensió social a Catalunya”.