PREPARATIUS DEL CONGRÉS

El PP votarà amb sobres i cabines i s'oblida de mica en mica de la gavina

Casado va reclamar reforçar al màxim el secret del sufragi dels compromissaris

El lema del conclave, que elegirà el successor de Rajoy el dia 21, serà "El futur d'Espanya"

luis-de-grandes

luis-de-grandes

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Partit Popular ha triat el lema 'El futur d’Espanya' per al seu XIX congrés, que se celebrarà a Madrid els dies 20 i 21 de juliol i en el qual s’elegirà el successor de Mariano Rajoy. Els compromissaris, 3.082 si hi anessin tots, votaran el futur president del partit en unes condicions inèdites per als conservadors: ficaran la papereta en un sobre i disposaran de cabines per poder reforçar que el sufragi sigui secret. Són condicions que la candidatura de Pablo Casado va reclamar per escrit. A l’equip de Soraya Sáenz de Santamaría no li semblaven condicions imprescindibles, però finalment la Comissió Organitzadora del Congrés extraordinari (COC) ha decidit fer cas dels suggerències del diputat de Palència.

Al congrés, la primera jornada tindrà com a protagonista l’expresident del Govern i encara president del PP, mentre que dissabte es farà la votació en què s’elegirà el seu successor. A més, al logo del congrés, la tradicional gavina torna a desaparèixer i s’utilitza l’alzina, com en la convenció nacional de Sevilla d’aquest mateix any.

Així ho ha anunciat el president de la COC, l’eurodiputat Luis de Grandes, que ha assenyalat que les dues candidatures evidencien una "confrontació democràtica i plural". A més, ha recordat que d’acord amb els Estatuts, el nou president és el candidat a la Presidència del Govern, per això la "substància que té aquesta elecció".

De Grandes ha comentat que el conclave arrencarà a les 11 del matí amb les acreditacions dels compromissaris. A la tarda, després de l’informe de la comissió organitzadora, la proposta de la mesa del congrés i l’aprovació definitiva del reglament, hi haurà un informe del comitè de drets i garanties.

El lema del congrés del PP, 'El futur d’Espanya', sota un fons blau, va acompanyat de l’alzina, un arbre que, segons els conservadors, representa els valors del PP i la força de la formació, en "constant creixement".

Hi haurà sobres i cabines

En aquella jornada del divendres 20, també tindrà lloc l’informe de gestió de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal (que es votarà a mà alçada, com "sempre", segons De Grandes) i, finalment la intervenció del president nacional, Mariano Rajoy, que serà el protagonista del dia. "Tots volem un homenatge a Rajoy. No marxa per la porta del darrere, sinó amb gran grandesa i gran altura", ha afirmat, i ha afegit que serà el protagonista del dia perquè estan "molt orgullosos" d’ell.

L’endemà seran els dos candidats els protagonistes, ja que tindran lloc les votacions i la proclamació dels resultats. Per a aquesta votació hi haurà sobres i cabines –una petició que havia sol·licitat expressament per carta al COC la candidatura de Casado– per garantir la "llibertat dels votants". Així ho ha dit De Grandes, que ha recalcat que han vetllat per un sistema net i clar".

La clausura del XIX conclave del PP anirà a càrrec de qui sigui elegit nou president o presidenta del PP, Santamaría o Casado. En aquest conclave han sigut convidats dos càrrecs europeus, Josep Daul i Manfred Weber.

Rajoy reapareix a Galícia

Notícies relacionades

L’expresident del Govern Mariano Rajoy va reaparèixer públicament aquest divendres per primera vegada des que va abandonar el Palau de la Moncloa i va anunciar també que deixaria la presidència del Partit Popular. Al funeral també hi assisteixen els candidats a presidir el PP Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado.

"Ho ha fet absolutament tot en la vida", va destacar Rajoy d’un polític que l’any passat, amb motiu dels seus 100 anys, va tenir l’"honor" de lliurar la Medalla d’Or al Mèrit del Treball que li havia concedit l’Executiu que llavors ell presidia.