Reforma codi penal

El jutge Velasco, sobre la reforma del Codi Penal: "¿Per què m'he de creure més un home que una dona?"

El lletrat assegura que s'ha d'obrir un procés de debat sobre la perspectiva de gènere en un futur canvi del la llei

GRA432. MADRID, 25/04/2017.- El juez de la Audiencia Nacional Eloy Velasco participa en una mesa redonda sobre el papel de la Fiscalía en la instrucción del delito en el II Congreso de la Abogacía Madrileña, hoy en el Palacio Municipal de Congresos de IFEMA, de Madrid. EFE/Fernando Villar

GRA432. MADRID, 25/04/2017.- El juez de la Audiencia Nacional Eloy Velasco participa en una mesa redonda sobre el papel de la Fiscalía en la instrucción del delito en el II Congreso de la Abogacía Madrileña, hoy en el Palacio Municipal de Congresos de IFEMA, de Madrid. EFE/Fernando Villar / FERNANDO VILLAR (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El magistrat de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, veu problemes de prova i d’encaix amb el principi de presumpció d’innocència en la proposta anunciada per la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, de considerar delicte d’agressió sexual quan no hi hagi un ‘sí’ exprés.

Eloy Velasco ha estimat que s’ha d’obrir ara aquest debat quan li han preguntat sobre aquest assumpte els periodistes a San Lorenzo de El Escorial (Madrid), on ha participat en un curs d’estiu de la Universitat Complutense sobre polítiques socials i llibertats públiques a Espanya.

El magistrat ha preguntat: “¿Han fet vostès alguna vegada de jutge?, ¿saben com de difícil és creure’s una persona perquè digui que l’has de creure més que a l’altra?; això va contra el principi de presumpció d’innocència».

Ha comentat que “el dret és una creació humana que es basa en el matís i el respecte de les actuacions sexuals. L’evolució que hi ha en el Codi Penal respon a molts anys de matisos i, per tant, que hi hagi tantes diferenciacions entre uns actes i uns altres respon a qüestions de matís”.

“El tema, que jo respecto absolutament perquè el que mana aquí és el Parlament i nosaltres hem d’acatar, és un problema processal, és l’òptica en la qual precisament ningú s’ha preocupat”, ha afegit Eloy Velasco.

És a dir, “el problema de les relacions sexuals que ocorren en privat en la foscor d’un portal és un problema de prova, tota la vida ho ha sigut”.

“El problema que tenim els jutges és:¿per què m’he de creure més un home que una dona o a una dona que a un home?, perquè s’està plantejant com si només hi hagués víctimes d’agressions sexuals dones quan resulta que també existeixen violacions a homes”, ha assenyalat.

Eloy Velasco ha recalcat: “Per tant, el problema és absolutament igual, no és un problema de sexe, és un problema de prova”.

Després de la proposta de Carmen Calvo, segons el parer d’Eloy Velasco “ara s’hauria d’obrir el debat de com es pot provar i si el principi de presumpció d’innocència ha de continuar existint també en totes aquestes situacions”.

Notícies relacionades

“Fora d’això, evidentment el Parlament és sobirà i pot dir que on hi ha cinc persones contra una la voluntat o el consentiment està viciat i que com es valoren situacions en les quals és fàcil provar que per la quantitat de persones que realitzen l’acte sexual hi pot haver una prevalença o una situació de superioritat o supremacisme”, ha indicat.

Respecte al fet que el sistema apuntat per Carmen Calvo ja està en vigor a Suècia i es posarà en marxa a Alemanya, ha preguntat: “¿Però s’ha provat, hem sentit els jutges suecs i alemanys parlar de quins problemes de prova generarà?”.