BATALLA SUCCESSÒRIA

Santamaría i Casado discrepen sobre com s'ha de votar en el congrés del PP

El diputat demana paperetes amb els dos noms ja impresos, sobres i cabines per "garantir el secret del sufragi"

La guanyadora vol que els compromissaris escriguin a qui elegeixen i que els fulls s'introdueixin directament

undefined44246859 graf7772  madrid  10 07 2018   fotograf a facilitada por el 180711114917

undefined44246859 graf7772 madrid 10 07 2018 fotograf a facilitada por el 180711114917 / David Mudarra

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’assumpte "no és de poca importància", com diria Mariano Rajoy. Està fresc en la memòria dels socialistes l’espectacle que van protagonitzar en aquell comitè federal de l’1 d’octubre del 2016 en el qual va caure Pedro Sánchez quan no es van posar d’acord en com votar i alguns van posar tres urnes rere un plafó

Ara, davant de l’elecció del successor de Rajoy, els equips dels dos candidats, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, estan negociant les condicions de la votació, que es realitzarà el dissabte 21 de juliol. La comissió organitzadora del congrés extraordinari (COC), que fa les funcions d’àrbitre del procés intern, està escoltant aquests dies els suggeriments de les dues candidatures i provaran d’incorporar-ne alguns, tot i que no hi estigui d’acord per raons econòmiques o logístiques.

L’equip de Casado ha enviat una carta a la COC en la qual reclama algunes coses que no són habituals en les votacions dels congressos del PP, tot i que mai fins ara s’havia arribat amb diversos candidats fins al final. El diputat de Palència demana que "per garantir el caràcter lliure i secret del sufragi" es disposi de cabines electorals i que la papereta de votació "contingui el nom dels dos candidats". S’hi hauria de marcar només una "X" i introduir-la en un sobre tancat. 

Avís: la votació i el recompte serien més lents

Segons fonts de la COC, als conclaves populars nacionals el compromissari sempre ha escrit el nom de l’elegit (els últims anys, sempre "Mariano Rajoy, perquè era ell o el vot en blanc), ha introduït la papereta sense sobre (com es fa al Congrés dels Diputats, per exemple) i no hi ha hagut cubicles per poder fer-ho amb discreció. La COC aposta per continuar igual, perquè considera que seria una "despesa innecessàriacomprar cabines i paperetes i perquè el vot secret està garantit, ja que els delegats tindran a la seva disposició els fulls des del dia anterior, així que els poden portar preparats des de l’hotel. A més, tant l’ús del sobre com d’un cubicle alentirien la votació i el recompte final.

Taules per ordre alfabètic

Notícies relacionades

A l’equip de Santamaría prefereixen que els compromissaris escriguin el nom al full (com va passar el dia 5 de juliol, en la primera volta) i no veuen necessaris els sobres ni les cabines.  Sí que ho volen, com reclama també Casado a la carta i la COC defensa per ser l’habitual, que les taules s’organitzin per ordre alfabètic i no per províncies.  "La distribució dels electors en les diferents taules en virtut de criteris provincials pot facilitar el coneixement del sentit del vot dels diferents compromissaris, cosa que afecta la llibertat i el secret del sufragi", avisa la candidatura del finalista.

La COC prendrà una decisió en ferm els pròxims dies.