ESTRENA EN L'ALIANÇA ATLÀNTICA

Sánchez defensarà a l'OTAN que Espanya és un "aliat fiable i solidari"

El president del Govern ja té acordades reunions bilaterals amb els seus homòlegs del Canadà i dels Països Baixos

zentauroepp44125116 madrid 03 07 2018  politica  el presidente del gobierno pedr180703134149

zentauroepp44125116 madrid 03 07 2018 politica el presidente del gobierno pedr180703134149

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, participarà aquests dimecres i dijous en la seva primera cimera de l’OTAN, un fòrum en el qual defensarà que Espanya és un "aliat fiable, solidari i compromès amb els objectius de l’Aliança", segons ha informat l’Executiu.

Així, Sánchez deixarà clara la "ferma voluntat" espanyola de garantir la pau, de preservar els valors i de protegir els ciutadans. La cimera, a la qual el president viatja acompanyat delsministres d’Exteriors i de Defensa, serà el primer fòrum en el qual el cap del Govern socialista coincidirà amb el president dels EUA, Donald Trump.

De moment no s’ha informat sobre si Sánchez es veurà de manera bilateral amb el president nord-americà o si almenys el saludarà . Trump i la seva dona Melania van rebre fa menys d’un mes a la Casa Blanca els Reis Felip i Letícia, acompanyats pel ministre d’Exteriors, Josep Borrell.

Augment de la despesa

De moment, estan previstes trobades bilaterals de Sánchez amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i amb el dels Països Baixos, Mark Rutte. Precisament l’exigència de Donald Trump que els europeus augmentin la seva despesa militar dominarà previsiblement la cimera. Sánchez va ser un dels líders europeus que va rebre al juny una carta seva recordant el compromís dels aliats d’arribar al 2% del PIB el 2024. Espanya estarà el 2018 en el 0,93%.

El Govern espanyol considera que en l’aportació  espanyolal’aportació   a la defensa col·lectiva també s’ha de tenir en compte la seva contribució en missions de pau internacionals. Actualment hi ha 3.200 espanyols desplegats: 1.161 efectius en missions del’OTAN, 616 amb l’ONU  i 757 amb la Unió Europea, a més dels 581 que participen en la coalició contra Daesh, concretament a la missió d’entrenament del’Exèrcit iraquià.

En tot cas, el Govern considera que la Cimera serà "una nova oportunitat per mostrar la cohesió i unitat dels països membres de l’OTAN, la vigència del vincle transatlàntic i el compromís dels 29 amb la defensa col·lectiva, la pau i la defensa dels valors comuns."

Estratègia i estabilitat

Notícies relacionades

Els líders aliats analitzaran, durant les dues jornades,l’escenari estratègic de seguretat actual, dotant d’un nou impuls i una nova coherència les línies d’acció estratègiques marcades en l’anterior Cimera a Varsòvia. També debatran sobrel’estabilitat  del flanc Sud i sobre la millor manera de col·laborar amb els socis de l’altre costat del Mediterrani mitjançant la formació il’assessorament  de les seves forces armades.

La cimera també donarà l’oportunitat als aliats de manifestar el seu recolzament i la seva solidaritat a Ucraïna i Geòrgia i de renovar el seu compromís amb la missió a l’Afganistan. També es preveuen aprovar importants mesures en l’àmbit de Pau, Dones i Seguretat i de protecció delsnens  en zones de conflicte.