DESPRÉS DE LA DENÚNCIA DE LA FISCALIA

Els professors denunciats a Sant Andreu de la Barca demanen el trasllat

El centre passa a ser designat de "màxima complexitat" per Ensenyament malgrat la calma amb què ha acabat el curs

zentauroepp43141989 sant andreu de la barca  01 05 2018  manifestaci  davant l a180501125913

zentauroepp43141989 sant andreu de la barca 01 05 2018 manifestaci davant l a180501125913

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Vuit dels nou docents del’Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca, denunciats davant de la Fiscalia de Barcelona per incitar l’odi a la Guàrdia Civil després de les càrregues policials del’1 d’octubre no continuaran en el centre el curs que ve. Els vuit formen part d’almenys una vintena de professors que han sol·licitat el trasllat voluntari a un altre centre per al pròxim curs i que algunes fonts xifren en una trentena, gairebé un terç del claustre.

L’Institut El Palau és un dels centres educatius de Catalunya on es van viure situacions més tenses, ja que a Sant Andreu de la Barca hi ha la caserna central de la Guàrdia Civil a Catalunya i al centre hi van nombrosos fills d’agents del cos. La fiscalia va interposar d’ofici una demanda contra nou professors que, segons un atestat de la Guàrdia Civil, s’havien dirigit a alguns fills dels agents “en termes despectius i humiliants” a classe, “comminant la resta d’alumnes a pronunciar-se per condemnar les intervencions policials de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia”, segons consta a les diligències fiscals.

Les places que seran cobertes amb nou personal són almenys dues de llengua catalana, una d’educació física, dues de matemàtiques, una de llengua espanyola, una altra de geografia i història i dues més de recolzament intensiu a l’escola inclusiva de secundària, segons dades sindicals.

Els professors denunciats, alguns amb més de 20 anys al centre, impartien classes aquells dies de matemàtiques de quart d’ESO, naturals, anglès, català i tutoria. La fiscalia els va acusar de dos delictes, un de discriminació i l’altre d’injúries greus.

Arxivades cinc denúncies

Sis dels professors denunciats van declarar, quan van comparèixer el gener passat davant de la fiscalia, que el debat va sorgir dels alumnes i va ser una cosa espontània. El Jutjat número 7 de Martorell va optar per arxivar la demanda contra cinc d’ells i continuar-la contra tres. Un altre jutjat va obrir una altra demanda contra un novè professor per fets similars que van passar dos dies després.

El clima generat pels incidents i les denúncies posteriors van provocar una manifestació de recolzament als docents el maig passat i una altra de rebuig, a més de pintades en contra dels docents acusant-los de "nazis” i tuits amenaçadors i la difusió de les fotos i noms dels acusats.

"Abans de la denúncia de fiscalia, l’ambient era tens però no se’n parlava. Va ser a partir de l’actuació judicial quan tot va esclatar i hi va haver manifestacions de recolzament de famílies, exalumnes... Ensenyament, ja amb el nou conseller, Josep Bargalló, i el Síndic de Greuges es van reunir a l’escola amb el claustre i algunes de les famílies de guàrdies civils i la tensió es va rebaixar molt. De fet, s’ha acabat el curs de forma molt tranquil·la, amb tots els alumnes participant en les activitats previstes", declara Josep Lluís Alcázar, delegat sindical de la CGT i professor del centre des de fa més de 20 anys.

Notícies relacionades

Alcázar confirma que la majoria dels docents denunciats ha demanat el trasllat però assegura que la xifra concreta de candidats al trasllat no se sabrà fins que comenci el curs perquè no s’ha publicat enlloc. Comprovant dades d’oferta, aquest diari situa la xifra de places vacants a El Palau en almenys una vintena, per tant, pot ser la xifra de docents que canviïn d’aires d’un claustre d’un centenar de professionals per a 1.200 alumnes.

El Consell Escolar de Catalunya va criticar el "linxament públic" als docents i va assegurar que en cap cas van voler imposar la seva opinió. A partir d’aquest curs, l’institut està considerat per Ensenyament un centre de màxima complexitat després dels incidents, cosa que exigeix entrevista prèvia per incorporar els nous docents.