AL PARLAMENT

Cs denuncia que la moció de la CUP sobre el 9-N ha variat al ser publicada

Serveis administratius del Parlament asseguren que es tracta de "correccions lingüístiques habituals"

zentauroepp43289653 graf5343  barcelona  12 05 2018   la l der de ciudadanos  in180513180514

zentauroepp43289653 graf5343 barcelona 12 05 2018 la l der de ciudadanos in180513180514 / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
Efe

El portaveu de Ciutadans (Cs) al Parlament, Carlos Carrizosa, ha denunciat aquest dimarts que el text de la moció de la CUP sobre la resolució del 9-N aprovada en l’anterior ple ha sigut variat al ser publicat alButlletí Oficial del Parlament (BOPC), per la qual cosa ha demanat explicacions.

Segons ha explicat Carrizosa en una roda de premsa, el text de la moció, en el qual es reafirma "la validesa" dels "objectius polítics" de la resolució del 9 de novembre del 2015, ha sigut alterat respecte al que va ser sotmès a votació en el ple de la Cambra.

Ha precisat, en aquest sentit, que els quatre punts en què estava estructurada la moció han quedat convertits en sis al ser publicada en el BOPC i que ha sigut suprimit un "afegitó" entre el primer paràgraf del primer punt i el segon paràgraf. Aquest "afegitó", que és "Per tot això", vinculava un paràgraf amb un altre, una cosa que per a Ciutadans no té una importància menor ni es pot passar per alt.

"Ens ha sorprès moltíssim comprovar que la moció ha variat misteriosament –ha afirmat Carrizosa–, perquè no és la mateixa que ha sigut publicada, i sospitem que s’ha volgut rebaixar la intensitat i llimar algunes paraules per evitar responsabilitats penals i que el Consell d’Estat es pronunciï sobre un text diferent".

Explicacions als serveis del Parlament 

El portaveu parlamentari de Ciutadans ha anunciat que el seu grup demanarà explicacions a la secretaria general del Parlament "per saber què és el que ha passat amb aquest text", i en el cas que les explicacions no siguin satisfactòries, llavors es planteja portar l’assumpte a la Mesa.

Ciutadans opina que si hi ha hagut una intencionalitat política al variar el text es podria tractar d’un presumpte delicte de "falsedat documental", però Carrizosa ha matisat que en primer lloc demanarà explicacions als serveis administratius del Parlament.

"Correccions habituals"

Fonts pròximes a aquests serveis administratius han indicat als periodistes que "les correccions lingüístiques són habituals i s’apliquen sempre els mateixos criteris a l’efectuar-les, a més de ser revisades pel lletrat que assisteix al ple perquè no alterin el contingut".

Notícies relacionades

Pel que fa a la variació del nombre de punts, les mateixes fonts han explicat que "la reordenació de punts és habitual i es porta a terme amb la finalitat de facilitar la lectura sense afegir o treure parts del text".

Sobre la mateixa moció, Carrizosa ha explicat que la seva formació no presentarà finalment un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional (TC), però sí una denúncia davant de la fiscalia perquè examini si el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa que van acceptar tramitar el text de la CUP han incorregut o no en un delicte de desobediència.